Mainos

"Nokian tulos paljastaa Microsoftin mobiili-hulluuden"

Nokian Windows Phone-älypuhelimien kerrotaan tulevan äärimmäisen kalliiksi ohjelmistoyhtiö Microsoftille.

InformationWeek-sivuston toimittaja Paul McDougall perustaa väitteensä Nokian viime viikolla julkistamaan tulokseen, jonka mukaan Microsoft maksoi matkapuhelinvalmistajalle viimeisen vuosineljänneksen aikana 190 miljoonaa euroa Lumia-puhelimien tehtailusta.

Yksittäinen Nokian valmistama Windows-luuri tuli maksamaan Microsoftille noin 190 euroa, sillä Nokian kerrotaan toimittaneen noin miljoona Windows-luuria. Nokia maksaa kuitenkin Microsoftille lisenssimaksua, jonka tosin arvioidaan olevan vain 10 euron luokkaa. Täten Microftille jää siis saamiensa lisenssimaksujen jälkeen maksettavaa noin 180 euroa puhelinta kohti.

Tilanne tulee entistä kalliimmaksi Microsoftille, sillä Nokia odottaa saavansa Windows Phone -tukiaisia jatkossa merkittävästi suurempia summia puhelinten valmistuksen ampaistessa vauhtiin.

McDougal toteaa, että normaalisti tällainen menettely olisi silkkaa hulluutta Microsoftin kannalta, sillä kännykän pitäisi maksaa enemmän kuin mitä sen valmistus maksaa. Nythän esimerkiksi Lumia 710-puhelinta myydään kytkysopimuksena vajaan 40 euron hintaan.

Microsoftin kannalta eletään kuitenkin nyt suorastaan epätoivoisia aikoja mobiilikisassa Applea ja Googlea vastaan. Kisaan on päästävä todenteolla mukaan hinnalla millä hyvänsä, sillä juuri mobiilikenttä on nyt se kuumimmin kasvava osa-alue teknologiamarkkinoilla. Windowsin osuus mobiilikentällä arvioidaan olevan tällä hetkellä vaatimattomat 1,5 prosenttia, eli se on kaukana suosiossa kylpevien Applen ja Googlen takana.

Kyseessä on McDougallin mielestä eräänlainen mobiilihulluus, mutta kyse ei siitä huolimatta ole järjettömyyteen viittaavasta toiminnasta. Microsoftin on oltava kiihkeä päästäkseen mukaan mobiilimarkkinoille tai muuten se jää junasta.

McDougall irvailee kirjoituksessaan "Microsoftin Nokia-divisioonasta", vaikka hän myöntääkin, että Nokia on itsenäinen yhtiö ainakin toistaiseksi. Hän kuitenkin toteaa, että tosiasiassa Nokia on kuitenkin nyt Microsoftin kännykkävalmistukseen erikoistunut haara.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.