Mainos

Nokian tulos odotettu

Yhtiön liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 2 prosenttia 6,6 miljardiin euroon, kuten yhtiö ennakoi jo toissa viikolla. Osakekohtainen tulos oli 0,17. Nokian kurssi kääntyi reippaaseen laskuun Helsingin pörssissä.

Nokian vuoden 2004 ensimmäisen neljänneksen liikevaihto laski 2 % ja oli 6,6 miljardia euroa kannattavuuden jatkuessa hyvänä. Raportoitu osakekohtainen tulos oli 0,17 euroa.

Nokia arvioi toisen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan samalla tasolla tai laskevan hieman vuoden 2003 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Osakekohtaisesn tuloksen Nokia ennakoi jäävän 0,13-0,15 euroon.

Pääjohtaja Jorma Ollilan mukaan Nokian osuus matkapuhelinmarkkinoista laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä 35 prosenttiin. Matkapuhelinmarkkinat kasvoivat 29 prosenttia, kun Nokian myynti kasvoi vain 19 prosenttia. Yhtiön pitkän aikavälin tavoitteena on Ollilan mukaan edelleen 40 prosentin markkinaosuus.

Nokian kurssi laskuun Helsingin pörssissä

Nokian osakekurssi painui osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Helsingin pörssissä selvään laskuun. Puoli kahden maissa Nokiasta maksettiin melkein 9 prosenttia entistä heikompaa 12,35 euron hintaa. Alimmillaan kurssi kävi 12,22 eurossa, mikä on uusi tämän vuoden pohjalukema.

Hex-indeksi tipahti Nokian painamana melkein neljä prosenttia miinukselle 5 870 pisteen vaiheille. Portfolioindeksi oli runsaan prosentin laskussa. Nokialla käytiin jälleen kauppaa sen verran vilkkaasti, että vaihtoa oli koossa yli 1,1 miljardia euroa.

Nokian merkitys kansantaloudelle vähentynyt

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan Nokian merkitys Suomen kansantaloudelle on vähentynyt. Etlan alustavien laskelmien mukaan Nokia ei viime vuonna kasvattanut Suomen kansantuotetta enää lainkaan, kun toissa vuonna sen osuus BKT:n kasvusta oli vielä 0,6 prosenttiyksikköä.

Myös Nokian osuus koko kansantuotteesta on sen mukaan kääntynyt laskuun. Viime vuonna Nokian osuus BKT:stä oli enää 2,9 prosenttia, kun enimmillään osuus vuonna 2002 oli kolme prosenttia.

Etlan tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö arvioi, että taustalla ovat Nokian tuotannossa tapahtuneet muutokset. Puhelimia on tuotettu Suomessa joko aiempaa vähemmän tai ne ovat olleet halvempia kuin ennen.

- Todennäköisesti puhelimet ovat halventuneet ja jalostusarvo on laskenut, Ali-Yrkkö sanoo Kauppalehdessä.
Hän muistuttaa kuitenkin, että Nokian merkitys Suomen taloudelle on edelleen suuri. Yhtiö maksoi viime vuonna Suomeen veroja 1,1 miljardia euroa. Se on hieman enemmän kuin vuotta aiemmin ja noin viidennes yhteisöveron koko tuotosta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.