Mainos

Nokian tuloksessa huomio kiinnittyy tulevaisuuteen

Nokia julkistaa tänään kello 13 tämän vuoden toisen neljänneksen tuloksensa.

Markkinoilla odotetaan hyvin heikkoa tulosta. Symbian-puhelinten myynti jatkaa nopeaa laskuaan ja Lumia-malliston myynti ei ole ollut toivotunlaista.

Katseet onkin jo kiinnitetty siihen, mitä Nokia sanoo tulevaisuuden näkymistään.

Sekä Pohjola Pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhala että riippumattoman osake- ja yritystutkimusyhtiö Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen odottavat Nokialta kurjaa tulosta.

– Odotuksissa on että tulos on aika vaatimaton. Nokiahan antoi tulosvaroituksen, jossa tästä annettiin vähän osviittaa, kertaa Rauhala.

– Lyhyellä tähtäimellä Nokialla on tosi isoja haasteita, ja toisen ja kolmannen neljänneksen tulos tulee olemaan todennäköisesti aika rumaa luettavaa, sanoo Rautanen.

Rauhalaa ja Rautasta kiinnostaa tieto Lumia-puhelimien myyntimääristä. Rautasen mukaan markkinoille on pettymys, mikäli Nokia on myynyt alle neljä miljoonaa Lumiaa toisen neljänneksen aikana.

On myös mahdollista, että Nokia ei kerro tarkasti Lumian myyntilukemista.

– Tähän mennessä Nokia on kertonut ihan avoimesti näistä Lumian myynneistä, mutta tietysti on mahdollista, että he eivät kerro sitä myyntilukemaa. Nokialla ei sinänsä ole velvollisuutta kertoa paljonko yksittäistä tuotemallistoa on myyty, muistuttaa Rautanen.

Rauhala uskoo, että Nokia kertoo myyntimääristä ainakin jotain.

– Varmaan se jotain kommenttia antaa, koska Lumiat ja Windows-strategia ovat yksi keskeinen ajuri Nokialle seuraaville vuosille.

Matkapuhelinmyynnin sakatessa verkkoliiketoiminnastakaan ei ole apua.

– Verkkopuolella markkinatilanne on hyvin haastava. Alcatel-Lucent ja ZTE ovat antaneet jo tulosvaroitukset ja Ericssonilta tuli todella heikko tulos. Nokia Siemens Networksin osalta tuskin on mitään positiivista kerrottavaa, odottaa Rautanen.

Nokian arvio kolmannesta neljänneksestä kiinnostaa

Kumpikin analyytikko on jo kiinnittänyt katseensa Nokian tulevaisuusnäkymiin. Kolmas neljännes tulee Rautasen mukaan olemaan todella vaikea, sillä Nokian nykyiset Lumia-mallit alkavat olla vanhentuneita.

– Siellä on nyt nämä nykyiset Lumia-mallit enemmän tai vähemmän vanhentuneita tuotteita, kun ne eivät saa Windows Phone 8 -päivitystä, ja sen takia niiden myynnin kasvu tulee todennäköisesti lopahtamaan ja jakelukanava alkaa purkaa varastojaan.

Rauhalan mukaan päivän tulosjulkistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota lähinnä siihen, miten Nokia arvioi tulevaa.

– Kuinka Nokia arvioi paljonko on myyty puhelimia, minkälaiset näkymät on, millainen kolmannen neljänneksen ohjeistus tulee olemaan ja yleisekseen tulevaisuuden kommentointi. Tällä hetkellä näkyvyys liiketoimintaan on aika huono. Kaikki mitä siihen saadaan lisää selkeyttä, niin se aina auttaa arvioimaan yhtiötä paremmin.

Markkinat seuraavat myös Nokian kassan kehitystä, jossa rahaa on palanut vuoden alkupuoliskolla todella nopeaan tahtiin.

– Puskuria siellä sinänsä riittää vielä ihan hyvin, mutta niin kauan kuin käteinen palaa eikä tiedetä, koska saadaan tilanteeseen käänne, on ihan aiheellista, että markkina on huolestunut Nokian käteistilanteesta, sanoo Rautanen.

Rautasen mukaan Nokian nettokassan pitäisi markkinaodotusten perusteella olla toisen neljänneksen päätteessä noin 3,7 miljardia euroa. Mikäli se on selvästi sen alapuolella, markkinoilla nähdään todennäköisesti hermoilua.

Osakkeen heilahtelu jatkunee jyrkkänä

Nokian osakkeeseen on jo hinnoiteltu erittäin huono toisen neljänneksen tulos ja yhtiön kehityksen yleinen epävarmuus on syönyt osakkeen arvoa läpi vuoden. Pohjolan Rauhala ei lähde spekuloimaan osakkeen tulosjulkistuksen jälkeisellä kehityksellä sen enempää, vaan odottaa mitä päivä tuo tullessaan.

Rautanen sen sijaan sanoo suoraan uskovansa, että kurssiheilahtelu tulee olemaan jyrkkää suuntaan taikka toiseen.

– [Nokian] arvostus on ihan täysin tuuliajolla, jos katsotaan millaisia omaisuuseriä Nokialla on taseessa ja paljonko Nokialla on kassaa. Siinä suhteessa nykyinen markkina-arvo on hyvin hyvin alhainen, mutta toisaalta markkinan on todella vaikea tukeutua Nokian osakkeen arvottamisessa oikein mihinkään tällä hetkellä, ja sen takia heilunta tulee jatkumaan todella suurena.

Kanadalaista älypuhelinvalmistajaa Research In Motionia markkinat ovat kohdelleet jopa Nokiaa ankarammin.

– Sen markkina-arvo on selvästi alle sen, mitä yhtiöllä pelkästään kiinteitä omaisuuseriä taseessaan.

Rautanen uskoo, että Nokian arvostus nousisi huomattavasti, mikäli yhtiön tilanne muuttuisi edes vakaaksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.