Mainos

Nokian toimitusjohtaja vaihtuu

Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila siirtyy odotetusti yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, mutta samalla hänelle räätälöitiin viime kädessä yhtiön vetovastuusta huolehtivan pääjohtajan titteli. Hallituksen puheenjohtajan paikka vapautui, kun vuorineuvos Casimir Ehrnrooth ilmoitti jättävänsä tehtävän.

Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin yhtä odotetusti 42-vuotias Pekka Ala-Pietilä, joka ehti hoitaa Nokian varatoimitusjohtajan tehtäviä viime vuodesta. Nokian palveluksessa hän on ollut vuodesta 1984.

Nokian uusi hallitus nuiji ratkaisut pian sen jälkeen, kun yhtiökokous nimesi sen keskiviikkoisessa kokouksessa. Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Ollila korosti, että Nokian johtamismalli on aina perustunut vahvaan yhteistyöhön eikä syvälle juurtunutta yhteistyön henkeä voi muuksi muuttaa. Ollilan mukaan hänellä on hallitukselle operatiivinen vastuu yhtymän liiketoiminnasta niin, että se tapahtuu tiiviissä yhteistyössä uuden toimitusjohtajan kanssa.

-Se on ratkaisu, joka tulee hyvin toimimaan. Olen tehnyt Pekan kanssa töitä keväästä 90. Tässä on ollut monenlaista tyyntä ja myrskyä, ja kaikista tilanteista on tultu aika vahvasti ulos, hän selvitti.

Ollila tähdensi, että yhtiön uutta johtomallia lähdettiin etsimään 1,5 vuotta sitten, kun Ehrnrooth ilmoitti jättävänsä tehtävät vuonna 1999. Hänen mukaansa nyt esitetty malli oli pitkälti valmis jo tuolloin. Ollilan mukaan alan nopea muutosvauhti edellyttää, että toimivan johdon ja omistajia edustavan hallituksen välillä on entistä aktiivisempi yhteys. Myös alan muissa yhtiöissä käytäntö on pitkälti samanlainen.

Ala-Pietilän pääasiallisena tehtävä on huolehtia, että yhtiö pystyy myös vastaisuudessa vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Hänen mukaansa yhtiön keskeiset haasteet tulevat olemaan digitalisointi, internet ja "mobiliteetti".

Uutena hallitukseen valittiin professori Bengt Holmström. Hallituksen varapuheenjohtaja jatkaa Pohjolan Iiro Viinanen. Hän myös vastaa nimitysvaliokunnan puheenjohtajana sellaisista tehtävistä, jotka olisi vaikeasti yhdistettävissä hallituksen puheenjohtajana toimivan pääjohtajan rooliin. Ollilan mukaan myös tällä ratkaisulla työnjako on tehty harvinaisen selkeäksi.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.