Mainos

Nokian Paperin tukilakot alkoivat aamulla

Viime torstaina Nokian pehmopaperitehtaalla alkanut lakko laajeni tänään viidelle paikkakunnalle. Vuorokauden mittaiset paperitehtaiden tukilakot alkoivat aamulla kello kuusi Porissa, Oulussa, Kemissä, Kemijärvellä ja Ikaalisissa.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius selvitteli sopimusriitaa sunnuntai-iltana epävirallisesti, mutta ilman tulosta. Erimielisyyksiä yritettiin ratkoa myöhään iltaan myös Nokialla paikallisissa neuvotteluissa, mutta nekään eivät tuottaneet tulosta.

Riidan syynä on se, mitä sopimusta sovelletaan Nokian pehmopaperitehtaan kunnossapitohenkilökuntaan. Kunnossapitotöistä kaksi vuotta huolehtinut ABB Service on ilmoittanut siirtävänsä henkilökunnan metallin työehtosopimukseen, koska firma kuuluu metallialan työnantajaliittoon.

Paperiliitto on vaatinut, että huoltotöissä noudatettaisiin edelleen paperiteollisuuden sopimusta. Paperiteollisuuden lakkoliike uhkaa jatkua myös tiistaina, jos sopua ei synny. Tuolloin tukilakkoon menisivät ainakin Nokian aaltopahvitehdas ja Metsä-Serlan Lielahden tehdas. Keskiviikkona lakkoaalto mahdollisesti laajenisi Mänttään ja Kyroskoskelle.

Kun ABB Service otti kunnossapitotyöt hoitoonsa 1995, yhtiö lupasi, että se soveltaa liikkeenluovutuksen yhteydessä siirtyneisiin laitosmiehiin paperin sopimusta kahden vuoden siirtymäajan. Tämä aika päättyi viime keskiviikkona. Huoltomiehet aloittivat lakon seuraavana aamuna, ja Nokian Paperi pysähtyi myöhemmin päivällä.

Riidalla on vahva yhteys myös syksyn työmarkkinakierrokseen. Paperiliitto on ilmoittanut, ettei se lähde mukaan laajaan tulosopimukseen, jos ulkopuolisen työvoiman käyttöä ei ratkaista liittoa tyydyttävällä tavalla. Se on yksi liiton mainitsemista ns. alakohtaisista ongelmista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.