Mainos

Nokian myynti notkahti

Yhtiön myynti on alkuvuonna jäämässä arvioitua pienemmäksi. Liikevaihto kutistuu vuoden takaisesta arviolta kaksi prosenttia.

Nokian mukaan yhtiön tammi-maaliskuun liikevaihto jää aiemmin arvioitua pienemmäksi ja kutistuu vuoden takaisesta noin kaksi prosenttia. Aiemmin liikevaihdon ennakoitiin kasvavan 3-7 prosenttia.

Tammi-maaliskuun osakekohtaisen tuloksen Nokia arvioi yltävän 0,17 euroon, kun arvio oli 0,17-0,19 euroa.

Liikevaihto notkahti etenkin Mobile Phones- ja Multimedia-toimialaryhmissä.

Nokian kurssi lähti Helsingin pörssissä jyrkkään laskun tulosvaroituksen julkistamisen jälkeen. Osakkeen hinta halpeni hetkessä noin 13 prosenttia. Päivän aikana Nokian osake halpeni liki 17 prosenttia, niin että viralliseksi päätöskurssiksi jäi lopulta 14,43 euroa.

Euroopan ja Aasian myynti yskii

Mobile Phonesin liikevaihto laski Euroopassa ja Aasiassa, mikä johtui odotettua alhaisemmista myyntivolyymeista ja tuotejakauman painottumisesta edullisempiin puhelinmalleihin. Yhtiö ei kyennyt täysin hyödyntämään markkinoiden suotuisaa kehitystä, mikä johtui tietyistä vajeista tuotejakaumassa, lähinnä keskihintaisten tuotteiden kohdalla.

Maailmanlaajuisten matkapuhelinmarkkinoiden myyntivolyymin arvioidaan kasvaneen yli 25 prosenttia vuoden 2004 tammi-maaliskuussa. Nokian matkapuhelinten myyntivolyymi kasvoi tammi-maaliskuussa 19 prosenttia.

Networksin liikevaihto ylitti odotukset ja liikevaihdon arvioidaan olevan 1,4 miljardia euroa, mikä tarkoittaa 16 prosentin kasvua verrattuna vuoden 2003 ensimmäiseen neljännekseen.

Enterprise Solutionsin liikevaihdon arvioidaan olevan hieman ennakoitua parempi tammi-maaliskuussa.

Mobile Phonesin kannattavuus oli edelleen erinomainen. Liikevaihtoon vaikuttaneet arvioitua alhaisempi myyntivolyymi ja toteutunut tuotejakauma pienensivät kuitenkin myös Mobile Phonesin liikevoittoa.

Enterprise Solutionsin liikevoittoprosentin arvioidaan olevan hieman ennakoitua parempi.

- Emme ole luonnollisestikaan tyytyväisiä liikevaihtomme kehitykseen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että kannattavuutemme säilyi edelleen hyvänä ja vakaana. Erityisen tyytyväisiä olemme verkkoliiketoimintamme liikevaihdon ja kannattavuuden kehitykseen. Koko yhtymän liikevaihto laski, koska emme onnistuneet täysin hyödyntämään maaliskuulle tyypillistä kausiluonteista markkinakasvua, ja koska Mobile Phonesin tuotejakauma painottui edullisempiin puhelinmalleihin, totesi pääjohtaja Jorma Ollila Nokian pörssitiedotteessa.

Tulosvaroitus yllätys

Markkinoilla Nokian arviota tammi-maaliskuun liikevaihdon laskusta pidettiin varsin yllättävänä.

- Tämä oli erittäin selkeä ja voimakas tulosvaroitus. Jos vertaa, mitä esimerkiksi kilpailija Samsung on sanonut omasta kehityksestään alkuvuonna, niin siihen verrattuna olihan tämä selkeä yllätys markkinoille, sanoi Carnegien Nokia-analyytikko Mika Paloranta.

Palorannan mukaan ongelma on etenkin keskihintaisten puhelimien tuotevalikoimassa. Hänen mukaansa Nokia ei ole keskihintaluokan puhelimissa enää kilpailukykyinen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.04.2004).

(Seitsemän uutiset 06.04.2004).

(Talousuutiset 06.04.2004).

(Kymmenen uutiset 06.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.