Mainos

Nokian matkapuhelimet joutuivat boikottiin Iranissa

Suomalaisen Nokian matkapuhelimet ovat joutuneet ostoboikottiin Iranissa, kertoo brittilehti Guardian.

Boikotti on vastalause Nokian ja Siemensin yhteisyrityksen Nokia Siemens Networksin kaupoille Iranissa. NSN myi Iranille viime vuonna osana matkapuhelinverkon laajennusta teknologiaa, joka mahdollistaa matkapuhelinliikenteen valvomisen.

Kiistelty teknologia nousi valokiilaan Iranin presidentinvaaleja seuranneiden levottomuuksien yhteydessä. Pidätetyt mielenosoittajat ja toimittajat ovat kertoneet, että viranomaisilla oli tietoja heidän tekstiviesteistään ja puheluistaan.

Guardianin mukaan Nokian tuotteiden myynti on romahtanut jopa puoleen Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Nokia ei halunnut paljastaa myyntitietojaan lehdelle.

Osa matkapuhelinliikkeistä on poistanut Nokian tuotteet näyteikkunoistaan niiden huonon maineen vuoksi.

- En halua menettää asiakkaitani, ja ihmiset eivät halua nyt edes nähdä Nokian tuotteita. Osa asiakkaista on jopa tahtonut palauttaa jo ostamansa Nokian puhelimen tai vaihtaa sen minkä tahansa muun yhtiön puhelimeen, kertoi lehdelle Hashim-niminen kauppias.

Internetvetoomuksia ja mielenosoituksia

Myös internetissä kiertää vetoomuksia, joissa ihmisiä kehotetaan boikotoimaan Nokian tuotteita Iranin tapahtumien vuoksi.

Facebookissa ihmisiä kerätään mielenosoituksiin, joissa vanhoja Nokian kännyköitä mäiskitään palasiksi vastalauseena yhtiön toiminnalle.

Kohun keskellä Nokia on korostanut, että se ja NSN ovat kaksi eri yritystä. NSN on puolustautunut sillä, että Iraniin toimitettu teknologia on samanlaista kuin mitä on toimitettu lukuisiin muihinkin maihin, kuten EU-valtioihin ja Yhdysvaltoihin. Teknologiaa käytetään yleensä puheluiden kuuntelemiseen ja seuraamiseen rikosten tutkinnassa.

NSN:ia on arvosteltu siitä, että yhtiö myi valvontateknologian Iranille, jonka tiedetään polkeneen kansalaistensa ihmisoikeuksia. NSN:in mukaan tärkeää kuitenkin on, että matkapuhelinverkko antaa miljoonille iranilaisille mahdollisuuden kommunikoida.

- Olemme tietoisia Iranin tapahtumista juuri sieltä lähetettyjen kännykkävideoiden ja -valokuvien sekä puheluiden vuoksi. Meidän oli valittava, tarjoammeko iranilaisille matkapuhelinverkon tietäen, että puheluita tullaan valvomaan kuten kaikkialla muuallakin maailmassa. Teimme valintamme, koska uskomme siitä olevan iranilaisille enemmän hyötyä kuin harmia, sanoi NSN:n tiedottaja Ben Roome yhtiön verkkosivuilla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.