Nokian maine laskee Afrikan markkinoilla

Tällä hetkellä nopeimmin kasvavat matkapuhelinmarkkinat ovat Afrikassa, missä myös kuluttajien vaatimustaso nousee nopeasti.

Nokia on pitkään hallinnut Afrikan markkinoita, mutta sen tähti on ollut laskussa muun muassa Sambiassa joka on yksi mantereen nopeimmin kehittyvistä talouksista.

Esimerkiksi luskalaisessa myymälässä maailman markkinajohtaja Samsung varastaa huomion jo ovensuussa ja se näkyy myös myynnissä.

– Pari vuotta sitten myimme paljon Nokiaa, mutta nyt Samsung ja Blackberry myyvät enemmän. Samsung mainostaa todella paljon lehdissä ja televisiossa. Nokia ei enää mainosta kovin paljoa ja heillä ei myöskään ole paljon kaksois-sim-puhelimia, toteaa Mobile Cityn myymäläpäällikköHussein Adam.

Kahden sim-kortin puhelimet kiinnostavat, koska liittymistä ristiin soittaminen on Sambiassa kallista. Monet kantavatkin puhelimia kaksin käsin. Sen lisäksi Sambiassa kaivataan yhä älykkäämpiä puhelimia, mutta oikeassa hintaluokassa.

– Nokian Lumia on todella hyvä puhelin, mutta se on rikkaiden ihmisten puhelin. Samsung taas on todella mukautunut tarpeisiimme, myös meidän nuorten tarpeisiin, arvioi Bruno Mwaba.

Ongelmana erottaa piraatti-Nokia aidosta

Afrikan markkinoita vuosia hallinnut Nokia on pyrkinyt luomaan uusia tarjontaa vastaavia malleja, mutta ainakin Sambiassa sen tähti on laskenut rajusti, arvioi pitkään markkinoita seurannut konsultti.

– Kuusi-seitsemän vuotta sitten Nokian markkinaosuus oli ehkä 60-70 prosenttia. He ovat yhä pelissä mukana, mutta osuus lienee jotain 20 prosenttia markkinoista, kertoo Chabala Kaunda.

Nokia ei anna tarkkoja myyntilukuja, mutta sanoo olevansa edelleen johtava toimittaja monessa Afrikan maassa.

Suuren siivun kasvavasta kakusta nappaavat myös halvat kiinalaiset puhelimet ja operaattoreiden omat mallit.

Halpatuontipuhelinten lisäksi matkapuhelinvalmistajia kiusaavat täällä markkinoilla pyörivät kopiot.

– Meidän ongelmamme on, ettemme osaa erottaa piraatti-Nokiaa aidosta, valittaa Desmond Banda.

Aidon puhelimen löytämistä ei auta se että Nokialla ei ole Sambiassa lainkaan omaa liikettä, Samsungilla niitä on kaksi.

Katso Jenny Matikaisen juttu (Seitsemän uutiset 25.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat