Nokian latureita tehdään alipalkatulla naistyövoimalla

Nokian matkapuhelimien latureita valmistetaan Intiassa, Chennaissa suomalaisen pörssiyhtiön Salcompin tehtaalla palkoilla, joilla ei tule toimeen. Tätä mieltä on suomalaisyritysten toimintaa kehittyvissä maissa tarkkaileva Finnwatch.

Varsinaisesta orjatyöstä ei ole kysymys, vaan lähinnä epäeettisestä työvoimapolitiikasta. Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen kertoo, että yhtiö hyödyntää surutta nuorta, naisvaltaista työvoimaa, joka on kotoisin maaseudulta.

- Tehtaan työntekijät ovat ensimmäisen polven tehdastyöläisiä, kastittomia maalaisia. Salcompin tehtaalla ei toimi myöskään ay-liikettä.

Salcompin Chennain kännykkälaturitehtaalle töihin tuleva, yleensä noin kaksikymppinen työntekijä aloittaa työsuhteensa harjoittelujaksolla, joka kestää jopa 18 kuukautta. Harjoittelija saa 67 euron kuukausipalkkaa, jota voi luonnehtia Intiassakin nälkäpalkaksi.

- Töitä on kuutena päivänä viikossa kahdeksan tunnin vuoroissa. Harjoitteluaikana työsuhde voidaan katkaista vaikka heti, Pöyhönen valottaa.

Yli vuoden mittaista harjoittelujaksoa seuraa puolen vuoden koeaika, ja vasta sitten työntekijä vakinaistetaan, jos vakinaistetaan. Finnwatchin Pöyhönen sanoo, että harjoitteluaika on todella pitkä suhteessa siihen, että kyseessä on yksinkertainen kokoonpanotyö.

Salcomp hyödyntääkin ahkerasti mahdollisuutta teettää työtä puoli-ilmaisilla harjoittelijoilla.

- Huomasimme, että tehtaan neljästä tuhannesta tuotantotyöntekijöistä arviolta seitsemän kymmenestä oli harjoittelijoita.

Vakinaiset työntekijät, joita tehtaalla on noin viidennes työntekijöistä saavat hekin kurjaa palkkaa.

- Vakituisen tili on 73-95 euroa kuussa. Ei sillä elä siedettävästi Intiassakaan, Pöyhönen sanoo.

Laskennallisesti siedettävän elintason raja Intiassa vaatisi 120 -130 euron kuukausitienestit.

Salcomp tosin tarjoaa Intiassa työntekijöilleen ruoan, kuljetukset asuinalueilta tehtaille sekä jonkinlaisen terveydenhuollon. Työläiset majoittuvat ahtaasti, samaa huonetta voi asua kymmenenkin henkilöä.

Salcomp: Työntekijöiden palkkauksessa ei ongelmaa

Salcompin Intian maajohtaja Mikko Kaukoranta ei allekirjoita Finnwatchin näkemyksiä epäkohdista palkkauksessa ja harjoittelijoiden käytössä.

- Ensinnäkin harjoittelujakso on pitkä, koska työhön tulevat ovat hyvin nuoria. Yleensä kyseessä on ensimmäinen työpaikka.

Kaukorannan mukaan työn oppimiseen voi kulua vuosia.

- Vaikka kokoonpanotyö on yksinkertaista, voi kestää kolmekin vuotta, ennen kuin työntekijä voi työskennellä kaikissa tehtaan työpisteissä.

Kaukorannan mielestä puheet riistopalkasta ovat panettelua, koska suuri osa intialaisista tienaa salcompilaista vähemmän.

- Haluan myös huomauttaa, että tässä maassa naisten asema maaseudulla on mitä on. Se, että he tekevät työtä meillä, parantaa näiden naisten asemaa merkittävästi.

Salcompin tuotekehitys ja johto toimii Suomessa. Yhtiön tuotanto toimii kokonaisuudessaan halvan työvoiman maissa; Intiassa, Kiinassa ja Brasiliassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat