Nokian koruliikkeen ryöstäjille vuosien tuomiot

Viisi nokialaisen koruliikkeen ryöstöön osallistunutta miestä tuomittiin perjantaina vankeuteen Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Kolme miehistä kuuluu rikolliseen United Brotherhood -järjestöön.

Iskun liikkeeseen tehnyt kaksikko tuomittiin törkeästä ryöstöstä. Molemmat miehet saivat runsaan kolmen vuoden tuomion.

Miehet menivät naamioituneina ja ampuma-aseen kanssa kello- ja koruliikkeeseen sekä tivasivat myyjältä, missä kassakaappi on. Myyjä kaadettiin maahan ja köytettiin nippusiteillä, minkä jälkeen hyllyjä ruvettiin tyhjentämään. Lisäksi kassakoneesta vietiin joitakin satoja euroja.

Saatuaan liki 70 000 euron arvoisen saaliin miehet pakenivat polkupyörillä.

Muitakin rikoksia

Törkeästä ryöstöstä tuomittiin myös kolme miestä, jotka toimivat taka-alalla. He muun muassa osallistuivat ryöstön suunnitteluun ja aseen hankkimiseen sekä ottivat vastaan saaliin. Heidän kokonaisrangaistukseensa vaikutti pidempi syntilista, sillä heidät tuomittiin myös liudasta muita rikoksia kuten törkeästä kiristyksen yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Lisäksi oikeus kovensi kolmikon tuomioita, koska he kuuluvat ryhmään, joka on järjestäytynyt vakavien rikosten tekemistä varten. Ryhmä on liivijengi United Brotherhood.

Kolme muuta miestä saivat vankeusrangaistukset, joiden pituudet ovat runsaasta neljästä viiteen vuoteen.

Kaikkien ryöstöön osallistuneiden pitää yhteisvastuullisesti korvata vakuutusyhtiölle saaliin arvo.

Neljälletoista tuomio

Käräjäoikeus antoi koruryöstäjien lisäksi tuomion yhdeksälle muulle henkilölle, joista kaksi on United Brotherhoodin jäseniä. Heidät tuomittiin muun muassa rahanpesusta, vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Kumpikin sai vuoden ja viiden kuukauden rangaistuksen, toisen tuomio on ehdollinen.

Loput tuomitut saivat pienempiä rangaistuksia esimerkiksi rahanpesusta sekä ampuma-ase- ja huumerikoksista.

Kun rikosvyyhtiä käsiteltiin käräjillä, oikeusistunnot pidettiin Saramäen vankilassa Turussa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat