Mainos

Nokian kohtalonpäivä käsillä – nyt on tultava kova hitti

Huomenna on vihdoin se päivä, jota Nokia-fanit ovat innolla ja ehkäpä hieman huolestuneinakin odotelleet. Kännykkämarkkinoiden syrjäytetyn kuninkaan odotetaan esittelevän uusimmat aseensa taistelussaan markkinaosuuksista.

Huhuja Nokian puhelinjulkistuksista ja uutuuskännyköiden väitetyistä ominaisuuksista on singahdellut verkossa viime viikkojen ja erityisesti muutaman viime päivän aikana ristiin rastiin. Väitteiden mukaan Nokia olisi julkistamassa kaksi Windows Phone 8 -puhelinta: Lippulaivamalli Lumia 920:n ja edullisemman Lumia 820:n.

Kyseessä saattaa olla yhtiön viimeinen mahdollisuus murtautua takaisin älypuhelinmarkkinoille, joita Applen iPhone ja Googlen Android-puhelimet nykyään hallitsevat.

Kuluttajat saatava kiinnostumaan tai peli voi olla menetetty

Uutistoimisto Reuters toteaa, että mikäli Nokian uudet Lumia-älypuhelimet eivät vetoa kuluttajiin, niin se saattaa tarkoittaa jopa Nokian tarun loppua. Analyytikkojen ja sijoittajien mukaan epäonnistuminen olisi samalla vakava isku mobiilimarkkinoille pyrkivälle Microsoftille.

– Nyt on pelissä erittäin kovat panokset. Nokia on laittanut kaikki kortit Windowsin varaan. Jos tämä ei onnistu, niin seuraavaksi Nokia saattaa joutua myymään avaintoimintojaan tai jopa koko yhtiö menee myyntiin, toteaa investointipankki Canaccord Genuityn analyytikko Michael Walkley tylysti.

Miljardien eurojen tappioita

Stephen Elopin luotsaama Nokia on menettänyt viimeisten 18 kuukauden aikana yli kolme miljardia euroja. 10 000 työntekijää on saanut lähtöpassit, ja yhtiön toimintoja on pyritty myymään. Windows Phone -järjestelmä ei vain ole lyönyt itseään läpi.

Ennen iPhonen julkistusta vuonna 2007 Nokian maailmanlaajuinen osuus älypuhelinmarkkinoilla oli viisikymmentä prosenttia. Nyt osuus on enää vajaat kymmenen prosenttia.

Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Windows Phone -käyttöjärjestelmä on saanut itselleen vain 3,7 prosentin maailmanlaajuisen markkinaosuuden. Luvut puhuvat selvää kieltä: Tämä ei riitä. Vertailun vuoksi Android-puhelimien maailmanlaajuinen osuus on 68 prosenttia ja Applen osuus 17 prosenttia.

Nyt tarvittaisiin jotakin täysin uutta

Tutkimusyhtiö Alekstran analyytikko Tero Kuittinen toteaa, että Nokian Lumia-puhelimet tarvitsisivat nyt jotain täysin uutta verrattuna iPhoneen tai Android-luureihin. Tällaisia erikoisuuksia voisivat olla rohkea muotoilu, poikkeuksellisen hyvä kamera tai miniprojektori.

Väitettyjen vuotokuvien perusteella uutuuslaitteiden muotoilu vaikuttaa perinteiseltä, mutta huhujen mukaan laitteissa olisi käytössä paljon kiitosta kerännyt PureView-kamerateknologia. Kyseinen teknologia mahdollistaa huipputarkkojen kuvien ottamisen kännykällä.

Yhteensopivuus Windows 8 -järjestelmän kanssa on valttia

Reuters toteaa, että Elopin valttikorttina on Yhdysvaltojen suurilta operaattoreilta saatu tuki. Palveluntarjoajat nimittäin haluaisivat saada markkinoille kolmannen vahvan älypuhelinalustan tasapainottaakseen markkinatilannetta.

Verizon Wireless, Sprint Nextel Corp ja Deutsche Telekomin T-Mobile USA kertovat antavansa tukea Windows Phone 8 -järjestelmälle. Myös AT&T -operaattori on sanonut aikovansa myydä Microsoftin ohjelmistoa käyttäviä Nokian puhelimia.

Windows Phone 8 on yhteensopiva ensi kuussa julkaistavan Windows 8 -tietokonekäyttöjärjestelmän kanssa, joten sovelluskehittäjät voivat tehdä aiempaa helpommin sovelluksia kaikille alustoille. Asiantuntijoiden mukaan tämänkin pitäisi vauhdittaa Microsoftin käyttöjärjestelmän suosiota.

Nokia pitää tiedotustilaisuuden huomenna New Yorkissa yhdessä Microsoftin kanssa. MTV3 seuraa julkistuksia sivuillaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.