Mainos

Nokian kohtalon päivä: Elop paljastaa korttinsa tänään

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kertoo vihdoin tänään Lontoon sijoittajatapaamisessa miten Nokia lähtee haastajaksi matkapuhelinalan "ekosysteemien taisteluun".

Jo tulosjulkistuksen yhteydessä tammikuussa Elop myönsi, että yhtiö ei ole pärjännyt kilpailussa ja että nyt tarvitaan asennemuutosta.

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin analyytikko Carolina Milanesin mielestä Elopin puheet ovat merkki siitä, että hän on vahvasti sitoutunut ajamaan muutoksen läpi Nokiassa.

- Joka tapauksessa Nokian pitäisi nyt ottaa nyt takaisin johtajuus kalliiden älypuhelimien markkinoilla, sanoo Milanesi.

Lontoon sijoittajatapaamisessa Milanesi odottaa kuulevansa uutisia yhteistyökuviosta sekä käyttöjärjestelmissä että operaattoripuolella.

- Mahdollisesti Nokia tarjoilee myös tuotejulkistuksia, mutta ne ovat nyt vähemmän tärkeitä kuin se suunta, jonka Elop valitsee, arvioi Milanesi.

Pois peesaajan roolista

Elop on korostanut alan nopeaa muuttumista "laitteiden sodasta ekosysteemien taisteluksi". Älypuhelinmarkkinoilla tärkeitä ovat laitteet ja palvelut, mutta myös kehittäjät, sovellukset, sähköinen kauppa, mainonta, sosiaaliset sovellukset ja käyttäjien kokemukset. Halvempien puhelimien kaupassa kilpailu kiteytyy yhä tehokkaaseen tuotantoon ja jakeluun.

Periaatteessa muutos on oivallettu jo aiemminkin Nokian sisällä, mutta käytännössä yhtiölle on jäänyt peesaajan rooli. Android-puhelimet ja iPhonet ovat hurmanneet kuluttajia kosketusnäytöillään. Nokian Symbian-puhelimet N8 ja E7 ovat molemmat myöhästyneet aikatauluistaan. Pitkittynyt odotus on leimannut myös Intelin kanssa kehitettyä Meegoa.

Lontoon sijoittajatapaamisen alla ilma on jo toista viikkoa ollut sakeana ehdotuksia ja neuvoja siitä, mitä Nokian pitäisi tehdä. Odotukset ovat valtavia ja siksi huhumylly pyörii kiivaasti. Ennen kaikkea nyt odotetaan tuuletusta johtoryhmään ja keskijohtoon. Mutta myös merkkejä siitä, millä eväillä Nokia lähtee haastajaksi älypuhelinmarkkinoille Yhdysvalloissa.

Arviot käyttöjärjestelmiä koskevista ratkaisuista vaihtelevat. Osa odottaa yhä kiivaasti Meegoa, joidenkin mielestä se on alan suurin vitsi. Osa hylkäisi saman tien Symbianin ja vaihtaisi sen Androidiin. Monet muistuttavat vaihtoon liittyvistä riskeistä. Erottautuminen olisi vaikeaa ja vauhtiin pääsy veisi taas lisää aikaa. Elopin Microsoft-tausta pehmittää monien mielestä tietä sille, että jähmeät jätit löytävät toisensa ja että uusi nokialainen onkin Windows 7 -puhelin. Kriitikot pitävät tätä luusereiden liittona.

Eilen Nokian kurssi Helsingin pörssissä oli laskussa -2,8 prosenttia.

Tässä vaiheessa varmaa on, että Lontoossa on luvassa jännittävä Nokia-päivä.

Lue myös:

Katso taloustoimittaja Leea Ollikaisen kommentit: (Huomenta Suomi 11.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.