Mainos

Nokian kahdet tulosluvut hämmentävät

Nokian tulosluvut aiheuttavat hämmennystä ja kysymyksiä: miksi esimerkiksi Yle ja STT käyttävät eri tuloslukuja kuin vaikkapa Kauppalehti ja MTV3?

Nokian tulos ennen veroja oli loka-joulukuussa 2012 voitolla joko 375 miljoonaa euroa tai 571 miljoonaa euroa. Enemmän hämmästystä aiheuttanevat vertailujakson eli loka-joulukuun 2011 tulosluvut. STT:n mukaan silloin Nokia teki tappiota lähes miljardi euroa, MTV3 Uutisten mukaan puolestaan voittoa 458 miljoonaa euroa.

MTV3 Uutiset käyttää Nokian tuloksesta raportoidessaan vertailukelpoista ei-ifrs-tulosta. Siinä ei ole huomioitu varsinaisen liiketoiminnan ulkopuolisia, kertaluonteisia kuluja tai voittoja, jotka Nokia kuitenkin kirjaa toiseen - raportoituun tulokseensa. Tätä jälkimmäistä uutisoinnissaan käyttää muun muassa STT.

Ei-ifrs-tulos kuvaa paremmin sitä, miten yhtiön varsinaisella bisneksellä menee ja se on myös vertailukelpoisempi edellisen vuoden vastaavan ajan tuloksen kanssa, koska silloin samoja kertaluonteisia eriä ei ollut.

Kertaluonteisia eriä ovat esimerkiksi yhtiön omaisuuden arvon alentaminen kirjanpidossa, kiinteistöjen tai liiketoimintojen myynnistä kertyneet voitot tai tappiot ja henkilöstön vähentämiseen liittyvät kulut. Ne tuovat ja vievät yhtiön kassasta rahaa, mutta eivät esimerkiksi Nokian tapauksessa kerro sitä, kuinka hyvin Nokia myi puhelimia ja palveluita ja millaisella katteella.

Ajatellaan täysin kuvitteellinen tilanne: Nokia myy erittäin heikosti puhelimia ja myy Nokia Siemens Networksin sievoisella voitolla jollekin pääomasijoittajalle. Nokian perusbisneksellä menisi huonosti, mutta raportoitu tulos olisi jopa miljardeja euroja voitollinen. Antaisiko heikosti puhelimia myyvästä Nokiasta oikean kuvan otsikko, jossa kerrotaan miljardivoitoista? Käyttämässämme Ei-ifrs-tuloksessa verkkoyhtiön myyntituloja ei huomioitaisi, jolloin tulos olisi yhtä huono kuin puhelinten myynti.

Isot - lähes puolentoista miljardin euron - erot loka-joulukuun 2011 raportoidun ifrs- ja ei-ifrs-tuloksen välillä johtuvat pääasiassa siitä, että vuosi sitten Nokia teki yli miljardin euron alaskirjauksen Location&Commerce -liiketoimintaan. Käytännössä Nokia arvioi, että aikoinaan kuudella miljardilla eurolla ostettu karttapalvelu oli miljardi euroa arvottomampi yhtiön taseessa. Rahaa ei firmasta ulos tai sisään liikkunut senttiäkään, mutta tämä alaskirjaus vaikutti yhtiön raportoimaan tulokseen.

MTV3 Uutisten tulkinnan mukaan Nokian tulos parani loka-joulukuussa rapiat sata miljoonaa euroa. Raportoitua ifrs-tulosta uutisoivien kuuluisi sanoa, että Nokia teki loppuvuonna yli miljardin euron tulosparannuksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.