Mainos

Nokian jäämässä ahtaalle

Muut suuret valmistajat, kuten eilen osavuosikatsauksensa julkistanut Motorola, kirivät kannattavuudessa Nokian rinnalle.

Nokian asema kännykkämarkkinoiden kannattavimpana valmistajana on entistä uhatumpi. Samsung on kilpaillut samassa sarjassa jo pitkään, mutta nyt muutkin matkapuhelinvalmistajat alkavat hengittää Nokian niskaan.

- Onhan se tietysti huolestuttavaa ja ikävää suomalaiselta kannalta, mutta toisaalta myönteistä on se, että koko markkina on vahvassa vedossa. Ja myös se, että näyttäisi siltä, että kesäkuun aikana Nokiankin vauhti oli taas selkeästi kiristymässä, analyytikko Mika Paloranta Carnegielta kertoo.

Nokian liiketulos putosi huhti-kesäkuussa reippaasti, ja samoin kävi Samsungille. Sony Ericsson ja eilen tuloksensa julkistanut Motorola parantavat sen sijaan kannattavuuttaan tasaisesti. Nokian kännyköiden hinnanalennukset näkyvät kaikilla valmistajilla.

- Hinnanalennukset ovat ilman muuta vaikuttaneet, muut valmistajat ovat myös joutuneet alentamaan omia hintojaan. Olkoonkin että kauhean paljon se ei kannattavuudessa vielä ole näkynyt muilla kun Nokialla. Ehkä Samsungin kannattavuus on selkeimmin notkahtanut alkuvuonna, Paloranta pohtii.

Nokia ja toiseksi suurin Motorola menettivät alkuvuonna myös markkinaosuuttaan ja pienemmät valmistajat ottivat niitä kiinni.

Vaikka Nokian kannattavuus on vuodessa rapsahtanut alas lähes kymmenen prosenttiyksikköä, ei kyse ole katastrofista. Matkapuhelinten kannattavuus on yhä lähes 20 prosenttia.

- Nokialla on tiettyjä ongelmia tällä hetkellä, mutta eri asia on, että kun yrityksen johto näihin takertuu, niin kuinka siitä päästään eteenpäin. Ehkä näemmekin Nokian piristyvän ensi vuoden puolella, analyytikko Petri Arjama Handelsbankenista kertoo.

Puhelinverkkomarkkinoilla Ericsson on selkeä johtaja, mutta Nokia seuraa hyvänä kakkosena. Molempien yhtiöiden markkinaosuus kännykkäverkoista kasvaa koko ajan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.