Mainos

Nokian ex-johtaja: Kannustimet voivat haitata yritystoimintaa

Yritysjohtajien optioilla ja muilla sitouttamiskeinoilla on kielteisiä seurauksia, vaikka ne olisivat yrityksen kannalta menestys. Nokian matkapuhelinyksikön entinen lakiasiainjohtaja Anne-Liisa Palmu-Joronen pohtii sitouttamisen seurauksia tänään julkaistussa kirjassaan "Nokia-vuodet".

Nokian palveluksessa 1988–2005 työskennellyt Palmu-Joronen korostaa, että optio-ohjelmat soveltuvat avoimille ja aidosti kilpailluille markkinoille. Nokian satumaisia voittoja tuottaneet optiot ovat osoitus tällaisista onnistuneista ohjelmista.

Eettisesti mielenkiintoinen kysymys on kuitenkin Palmu-Jorosen mukaan se, missä määrin yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa yrityksen tulokseen niin paljon, että he ansaitsevat kannustimensa mutta muut eivät.

- Viime kädessä ylimmän johdon tavoitteet on aina saavutettu koko organisaation tuella, ja muun muassa juuri tästä optio-ohjelmia kritisoivat perustellusti muistuttavat.

Kun yritykseen ilmestyy lyhyessä ajassa ryhmä erittäin varakkaita johtajia, syntyy kriisi. Jos yritysjohdon mielestä asiat ovat juuri niin kuin pitää, se kertoo paljon heidän ihmiskäsityksestään. He eivät ota huomioon sitä, että ihmisillä on järjen lisäksi tunteet, Palmu-Joronen kirjoittaa.

- Paitsi jääneet joutuvat katsomaan sivusta, kun entiset työkaverit aloittavat toisenlaisen elämän. Eriarvoisuuden korostuminen voi synnyttää kateutta, jonka seuraukset voivat haitata yrityksen tulevaa toimintaa.

- Tämä on arvojohtajuuden näkökulmasta vakava kysymys, sillä kateuden, ahneuden ja itsekkyyden tietoinen vahvistaminen rikkoo ja tuhoaa helposti ihmisten välistä luottamusta.

Johtajatkin kärsivät

Kannustinjärjestelmistä voi olla kielteisiä seurauksia myös johtajille itselleen. Vaurastuneista muodostuu nopeasti oma ryhmänsä, joka eristäytyy muiden kateuden takia.

- Ellei jaksa työskennellä itsensä kanssa pysyäkseen nöyränä, lopputuloksena voi pahimmillaan olla hyvin ylimielinen, kova ja itsekeskeinen ihminen, Palmu-Joronen päättelee.

Rikastuneilla esimiehillä on myös aina varaa hypätä ulos yrityksestä, kun muut eivät voi tehdä samoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.