Mainos

Nokian entiset työntekijät saivat tukirahaa EU:lta – Ruotsissa saivat tukea Saabilta irtisanotut

Nokian entiset työntekijät ovat saaneet 8,2 miljoonaa euroa tukirahaa Euroopan globalisaatiorahastosta. Vuonna 2007 perustettu rahasto auttaa työntekijöitä, jotka on irtisanottu esimerkiksi matkapuhelimia ja elektroniikkalaitteita valmistavilta aloilta.

Euroopan komissio on juuri maksanut Suomelle, Espanjalle, Italialle, Itävallalle, Romanialle, Ruotsille ja Tanskalle 24,2 miljoonaa euroa Euroopan globalisaatiorahaston tukea.

Tuilla pyritään auttamaan takaisin työelämään reilut 5 000 työntekijää, jotka on irtisanottu muun muassa autoja, moottoripyöriä, matkapuhelimia, metallituotteita ja elektroniikkalaitteita valmistavilla teollisuudenaloilla ja sosiaalipalveluissa.

Nokian entisille työntekijöille on maksettu 8,2 miljoonaa euroa. Tukea sai noin 2 500 Nokialta irtisanottua Suomessa ja Romaniassa. Tuki annettiin niille nokialaisille, jotka menettivät työpaikkansa, kun matkapuhelinten kokoonpano siirrettiin Aasian maihin.

Ruotsissa 5,4 miljoonan euron rahoitustuki suuntautui reilulle tuhannelle Saabin entiselle työntekijälle. Irtisanomiset johtuivat tuotannon siirtämisestä Aasiaan, jossa henkilöautojen kysyntä kasvaa.

Tukea pyydetty jo 500 miljoonaa euroa

Nyt suoritetut maksut perustuvat ehdotuksiin, jotka komissio esitti Euroopan parlamentille ja ministerineuvostolle. Sille hakemukset tulivat kohdemaista, kuten Suomesta ja Ruotsista. Neuvosto ja parlamentti ovat hyväksyneet ehdotukset, ja varat on asetettu käyttöön.

Euroopan komissioin puheenjohtajan José Manuel Barroson ideoima Euroopan globalisaatiorahasto aloitti toimintansa vuonna 2007. Rahastoon on tullut tähän mennessä noin 100 hakemusta. Tukea on pyydetty liki 500 miljoonaa euroa noin 95 000 työntekijän auttamiseksi. Globalisaatiorahastolle esitetään hakemuksia yhä useammilla aloilla irtisanottujen työntekijöiden auttamiseksi ja yhä useammista jäsenvaltioista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.