Mainos

Nokian alihankkijat aloittavat irtisanomiset Saksassa

Nokian Bochumin tehtaan alihankkijat alkavat ajaa alas omaa toimintaansa tehtaan lopetusilmoituksen takia. Huomiseen suurmielenosoitukseen Bochumiin ennakoidaan saapuvan jopa 20 000 ihmistä.

Nokian Bochumin tehtaan sulkemisilmoitus alkaa välittömästi heijastua työmarkkinoille. Tämänpäiväisten tietojen mukaan Nokian kaksi suurinta alihankkijaa Bochumissa ryhtyvät antamaan ensimmäisiä irtisanomisvaroituksia työntekijöille.

Samalla puhutaan, millaisia toimenpiteitä yhtiötä vastaan voidaan ajatella, jos Nokia pitää kiinni sulkemispäätöksestä. Yksi ehdotus on se, että yhtiö joutuu osallistumaan erotettavien työntekijöiden uudelleentyöllistämiseen ja -kouluttamiseen, mikä on Saksassa hyvin yleistä.

Erityisesti paikallinen metallityöväenliitto uskoo, että tämä tulisi Nokialle kalliiksi, sillä yhtiö joutuisi useiden vuosien maksamaan eroajan palkkaa ja osallistumaan koulutusohjelmiin.

Bochumissa odotellaan jo huomista ammattiliiton koolle kutsumaa suurmielenosoitusta. Puhutaan, että sinne tulisi jopa 20 000 ihmistä ja siellä tunteet käyvät varmasti kuumina. Myös osa poliittisista johtajista on julkisesti ilmoittanut ryhtyvänsä boikotoimaan Nokian tuotteita.

Jos Nokian vastainen mieliala alkaa lisääntyä Saksassa, sillä saattaa olla vaikutusta kännyköiden menekkiin lyhyellä tähtäimellä. Siitä olisi yhtiölle sekä pr- että taloudellista haittaa.

Toisaalta osa saksalaislehtien päätoimittajista totesi eilisessä tv-keskustelussa, että Nokia on jo täyttänyt omat velvoitteensa yhteiskunnan tuen suhteen kymmenen vuoden aikana Bochumissa.

Näin ollen ainakin juridisessa mielessä Nokialla olisi oikeus lähteä. Toisaalta Nordrhein-Westfalenin osavaltion talousministeri on sanonut, että osavaltio tekee kaikkensa, jotta Nokian saama investointituki voitaisiin periä takaisin.

Nokia on viimeinen matkapuhelinvalmistaja, joka lopettaa tuotantonsa Saksassa. Muut ovat jo sulkeneet tehtaansa ikään kuin luonnollista tietä tai konkurssin kautta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.