Mainos

Nokialta tulosvaroitus, osake syöksyi

Nokian markkina-asema on romahtanut, kun yhtiö on valmistautunut vaihtamaan matkapuhelintensa käyttöjärjestelmän. Tieto uudesta strategiasta ja kilpailijoiden voimakas eteneminen ovat syöneet yhtiön kannattavuuden keväällä.

Matkapuhelinjätti antoi tänään tulosvaroituksen. Tulos painuu huhti-kesäkuussa nollatasolle, kun puhelimien käyttöjärjestelmän vaihto myllertää yhtiötä.

Toimitusjohtaja Stephen Elopin mukaan siirtymävaiheesta uuteen käyttöjärjestelmään tulee Nokialle raskas. Nokia pitää aiempaa varmempana, että ensimmäiset Windows-puhelimet tulevat markkinoille tämän vuoden lopulla.

Tulosvaroitus romahdutti Nokia pörssikurssin. Yhtiön osake sukelsi 17,53 prosenttia ja päätöskurssiksi jäi 4,75 euroa.

Viimeksi yhtiön osake on ollut näin halpa vuoden 1998 alkupuolella. Nokian markkina-arvosta suli reilusti yli kolme miljardia euroa ja yhtiö putosi samalla markkina-arvoltaan pörssin neljänneksi suurimmaksi yhtiöksi. Edellä ovat Nordea, TeliaSonera ja nyt myös Fortum.

Nokia kärsii siitä, että kilpailu Androidin ja Applen kanssa on koventunut ja yhtiö on vaihtamassa Symbiania Windows Phoneen. Tuloksen heikentyminen johtuu sekä hintakilpailusta että myynnin ja markkinaosuuden laskusta. Nokia on alentanut puhelimien hintoja turvatakseen asemansa sen jälkeen, kun yhteistyö Microsoftin kanssa julkistettiin helmikuussa.

Ongelmia Euroopassa ja Kiinassa

Vaikein Nokian kilpailutilanne on Euroopassa ja Kiinassa, missä yhtiön asemia on Elopin mukaan heikentänyt myös huono johtaminen. Kiinan yksikön johto on vaihdettu. Vaikeuksia on sekä älypuhelimissa että halvemmissa malleissa.

Nokian puhelimia on kasaantunut varastoon samaan aikaan kun kilpailijoiden asema on vahvistunut. Yhtiö on vastannut tähän hintakilpailulla. Nokian puhelimien menekkiä ovat syöneet myös markkinatrendit ja tuotevalikoiman painottuminen kohti alemman myyntihinnan ja alemman bruttokatteen laitteita.

-Strategiamuutoksiin liittyvät siirtymävaiheet ovat vaikeita. Tiedämme, että meidän on tuotava markkinoille erinomaisia mobiilituotteita. Siksi meidän on nopeutettava siirtymävaihetta, Elop sanoi.

Nokia jatkaa investointeja tuodakseen Symbian-puhelimiin uusia, innovatiivisia ominaisuuksia. Yhtiö aloitti viime viikolla myös uusien kaksois-sim-kortilla käytettävien puhelimien toimitukset.

Elop luottaa Windows Phoneen

Elop vakuutti, että kannattavuuskriisi on lyhyen ajan ongelma. Nokian sijoittajapuhelussa hän sanoi luottavansa Windows Phonen mahdollisuuksiin Androidia ja Applea vastaan. Erityisesti Android on edennyt markkinoilla nopeasti, Elop myönsi.

Toimitusjohtajan mukaan keskustelut uudesta käyttöjärjestelmästä operaattoreiden kanssa ovat edenneet lupaavasti. Operaattoreiden kiinnostus Windows Phone -puhelimiin on suuri.

-Keskustelut ovat jo hyvin yksityiskohtaisia. Nokian uudet Windows Phone-puhelimet on otettu vastaan hyvin. Operaattorit haluavat Androidin ja Applen rinnalle kolmannen ekosysteemin, jonka Nokia tuo loppuvuodesta.

Elop vahvisti, että Nokian ensimmäiset Windows Phone puhelimet käyttävät Microsoftin Mango-käyttöjärjestelmää. Mango on Windows Phonen tuorein versio, jota esiteltiin Helsingissä viime viikolla. Elop kertoi, että hänellä on jo taskussa Nokian Mango-testipuhelin.

Katainen: Moni asia on nyt toisin

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ei halua arvioida Nokian tilannetta yleistä tasoa tarkemmin. Hän sanoi, ettei ole ehtinyt kunnolla perehtyä tuoreimpiin uutisiin.

Katainen sanoi hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa, että maailma on hyvin toisenlainen verrattuna vaikka 90-luvun alkuun tai sen jälkeiseen aikaan. Tuolloin maailmantalous ja Suomen talous kasvoivat, ja demografia oli täysin erilainen.

-Nyt ollaan hyvin, hyvin epävakaisessa tilanteessa.

Kataisen mukaan moni asia on toisin hallitusneuvotteluissakin. Nokian tilanne kertoo siitä, että epävakautta on silläkin suunnalla.

(MTV3 - STT)

Katso analyytikko Hannu Rauhalan studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 31.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.