Mainos

Nokialle kaksi suurtilausta

Nokialta rahoituspaketti Britanniaan ja verkkotoimitus Australiaan.

Nokia ilmoitti viikon alkajaisiksi yhteensä noin kuuden miljardin markan tilauksista. Kaksi suurtilausta koostuvat kolmannen sukupolven verkkotoimituksista Australiaan ja Britanniaan.

Nokia toimittaa verkkoja sekä australialaiselle Cable & Wireless Optusille että pääosin hongkongilaisen Hutchison Whampoan omistamalle matkapuhelinyhtiölle Britanniassa. Hutchisonin kanssa tehdyn sopimuksen hinta on noin 500 miljoonaa euroa eli lähes 3 miljardia markkaa. Sopimus on kolmivuotinen. Siihen kuuluvat keskeisten osien toimitukset tulevaan verkkoon.

Hutchison omistaa brittiyhtiöstä 65 prosenttia. Muut omistajat ovat japanilainen NTT DoCoMo ja hollantilainen matkapuhelinoperaattori KPN Mobile. Australialaisyhtiön kanssa tehdyn sopimuksen arvo noin 900 miljoonaa Australian dollaria eli runsaat 2,9 miljoonaa markkaa. Siihen kuuluu myös nykyisen gsm-verkon laajennus. Sopimuskausi on seitsemän vuotta.

Hutchisonin kauppaan liittyy rahoituspaketti, jonka mukaisesti Nokia tarjoaa rahoitusta 460 miljoonalla punnalla. Se on melkein 4,4 miljardia markkaa. Brittiyhtiöön saadut tilaukset ovat kiinnostava kohde sen yhden omistajan NTT DoCoMon vuoksi. Japanilaisyhtiö on päässyt i-mode-mallillaan edelle eurooppalaisia ja amerikkalaisia kilpailijoitaan matkapuhelinten ja tietoverkkojen yhdistämisessä.

Japanilaisyhtiön kilpailijat ovat muistuttaneet, että i-mode ei ole vaihtoehto kolmannen sukupolven ratkaisuille, vaan kuuluu nykyiseen toisen sukupolven matkapuhelinmaailmaan. Japanissa i-modella on jo 18 miljoonaa käyttäjää. DoCoMo on sanonut tuovansa mallin Eurooppaan syksyllä yhdessä hollantilaisen kumppaninsa KNP obilen kanssa.

Nokia kertoi myös saaneensa Tetra-verkon tilauksen kiinalaiselta Shanghai Machinery Complete Equipment Groupilta. Toimitus menee Tianjinin kaupungin satamalautakunnalle, joka tulee käyttämään järjestelmää sisäisen kommunikoinnin lisäksi mm. erilaisen tiedon keräämiseen ympäröiviltä vesialueilta.
(MTV3-STT- Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.