Mainos

Nokialle ennätyssuuri verkkotilaus

Nokia on saanut kaikkien aikojen suurimman verkkotilauksensa. Amerikkalaisen Cingularin tilaaman gsm/edge-matkapuhelinverkon arvo on yli 1,13 miljardia euroa eli noin 6,7 miljardia markkaa.

Nokia on saanut historiansa suurimman verkkotilauksen pohjoisamerikkalaiselta Cingular Wirelessiltä. Tilauksen arvo on yli miljardi dollaria tai yli 6,6 miljardia markkaa.

Kaikkiaan Cingular investoi verkkonsa kehittämiseen lähes neljä miljardia dollaria. Nokia toimittaa GSM-standardiin perustuvan EDGE/GPRS-verkon yhteistyössä Ericssonin ja Siemensin kanssa.

Uuden verkon ansioista amerikkalaisoperaattori voi kasvattaa merkittävästi puhepalveluiden kapasiteettia ja ottaa käyttöön kolmannen sukupolven matkaviestinpalveluita. Nokian osuus kaupasta on yli miljardi dollaria.

Ericsson kertoo oman osuutensa arvoksi reilut kaksi miljardia dollaria. Siemens ilmoittaa omien toimitustensa olevan noin 600 miljoonan dollarin luokkaa.

-Me olemme ehdottomasti suurin toimittaja, kertoo viestintäjohtaja Anne Typpö Ericssonilta. Myös ruotsalaisyhtiölle tilaus on sen historian suurin. Tilauksen tehnyt Cingular Wireless on Yhdysvaltojen toiseksi suurin matkapuhelinoperaattori.

-Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että Cingular on sitoutunut vahvasti maailmanlaajuiseen standardiin, kertoo johtaja Timothy Eckersley Nokia Networksistä. Viestintäjohtaja Arja Suominen uskoo kaupan vahvistavan Nokian asemaa erityisesti Yhdysvaltojen markkinoilla.

-GSM:stä on tulossa entistä vahvempi standardi ja Nokiasta entistä vahvempi verkkotoimittaja. Kauppa kasvattaa markkinaosuuttamme GSM-verkkojen toimittajana, kertoo Suominen.

Opstocin analyytikko Michael Shröder pitää asetelmaa Nokian kannalta hyvänä

-Nokia valtaa nyt tehdyllä kaupalla uutta markkinaosuutta. Ericssonin oli sen sijaan pakko saada kaupasta iso osa, jotta se säilyttäisi osuutensa USA:ssa.

Nykyisiä toisen sukupolven matkapuhelinverkkoja on USA:ssa toteutettu kolmella eri standardilla. GSM:llä on USA:n verkkokakusta ainoastaan noin 10 prosentin osuus. Osa suurista operaattoreista on kuitenkin päättänyt toteuttaa siirtymisen kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoihin GSM-standardin kautta.

Cingularin lisäksi USA:n kolmanneksi suurin matkapuhelinoperaattori AT&T Wireless on valinnut GSM-tekniikan tulevaisuuden panostustensa perustaksi.

Kun Cingularin ja AT&T:n asiakkaat aikanaan siirtyvät käyttämään GSM:ää kasvaa sen markkinaosuus noin puoleen. Nyt toteutunut kauppa on suurimpia GSM-verkkoihin tehtyjä investointeja USA:ssa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.