Mainos

Nokiaan murtautunut hakkeri katuu aiheuttamaansa harmia

Maailman tunnetuin ex-hakkeri Kevin Mitnick kertoo 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa avoimesti, mitä hän havitteli murtautuessaan Nokiaan järjestelmiin vuonna 1994.

Kalifornialainen Mitnick oli 1990-luvulla usean vuoden ajan FBI:n etsityin tietokonerikollinen. Hän tekeytyi Nokian työntekijäksi ja sai tietoonsa muun muassa tekeillä olevan kännykkäjärjestelmän salaiset tiedot.

– Nokia oli suosikkimerkkini. Halusin saada lähdekoodin, analysoida sitä ja ymmärtää puhelinta. Leikin kissaa ja hiirtä FBI:n kanssa, joten halusin muuttaa kännykkääni jäljitysmielessä, Mitnick kertoo.

Ennen Nokiaa Mitnick oli onnistunut saamaan haltuunsa Motorolan lähdekoodin.

– Lähdekoodilla voi vain muuntaa omaa kännykkäänsä. Ei voi lähdekoodilla luoda uutta kännykkää. Lähdekoodi on vain puhelimen yksi aivoituksen palanen. Aloin tutkia sen ajan kännykkälehtiä. Kävin läpi tärkeimpiä valmistajia ja yritin päästä käsiksi yrityksiin saadakseni lähdekoodin. Nokia oli toisena listallani, Motorola oli ykkönen. Lähdekoodi oli saaliini.

Mitnick istui vankilassa viisi vuotta, joista yhden vuoden erityssellissä.

– Siihen aikaan syyttäjä sanoi liittovaltion tuomarille, että jos saan puhelinautomaatin voin verkkojen kautta puhelimeen viheltämällä laukaista ydinaseen. Tämä on tietenkin hullua ja ihan naurettavaa, mutta siihen aikaan, 18 vuotta sitten tietokoneet olivat arvoituksellisia. Kaikkea keksitään vaikka Sotaleikit-elokuvan perusteella, Mitnick kertoo.

Nokia vaati miljoonakorvauksia

Mitnickiä syytettiin vuonna 1999 Los Angelesissa käydyssä oikeudenkäynnissä tietomurroista Nokian ja Motorolan lisäksi ainakin Sunin ja Fujitsun tietokoneisiin. Nokia muiden muassa vaati Mitnickiltä oikeudessa miljoonakorvauksia.

Määrät pienenivät ja tuomari määräsi Mitnickin maksamaan jokaiselle hakkeroimalleen firmalle runsaan 25 000 markan korvauksen. Mitnick sai myös harvinaisen Internetin käyttökiellon, jonka korkein oikeus kumosi myöhemmin.

Mitnick pahoittelee Nokialle aiheuttamaansa harmia.

– Kadun yrityksille aiheuttamaani harmia. Hakkerointi oli vain hauska kokeilu eikä tarkoitukseni ollut aiheuttaa vahinkoa. Eihän tiedetty, kuka murtautui, etsiskeli lähdekoodia ja asensi takaporttia uutta pääsyä varten. Aikaa ja resursseja kului paljon murtautujan jäljittämiseen ja turvallisuuden paikkaamiseen. Kadun vaivaa ja tappioita, jotka aiheutin.

Mitnick on nykyään turvallisuuskonsultti, joka auttaa yrityksiä torjumaan sekä ulkopuolelta että sisältä tulevia hyökkäyksiä.

Mitnickin tietomurrot 1990-luvulla saivat yritykset tarkistamaan sisäisiä turvajärjestelmiään. Näin toimittiin myös Nokiassa. Yhtiön käytävillä ei saanut liikuskella ilman kulkulupaa ja luvattomilta oli kysyttävä vierailunsa syytä.

Katso Johanna Tuurin juttu (Kymmenen uutiset 13.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.