Mainos

Nokiaa marssitettiin ruumisarkussa

Nokian päätös kännykkätehtaan sulkemisesta saa tänään liikkeelle jopa 20 000 ihmistä. Mielenosoittajat kantoivat mustaa arkkua, jonka ylle oli ripustettu valkoinen Nokian mainoslakana. Lisäksi kännyköitä heitettiin roskiksiin. Nokian Kallasvuo on ollut yhteydessä Saksan liittokansleriin.

Bochumissa Saksassa on parhaillaan menossa suurmielenosoitus Nokiaa vastaan. Kokous alkoi kirkonkellojen soitolla: kellot soivat myös solidaarisuudelle. Mielenosoittajien marssissa kannettiin ruumisarkkua.

Mielenosoittajat myös heittivät kännyköitään punaisiin roska-astioihin, joiden kyljessä luki - ei suinkaan Nokia connecting people eli Nokia yhdistää ihmisiä - vaan Nokia verarsching people eli Nokia pitää ihmisiä pilkkanaan.

Ammattiliitto IG Metall odottaa paikalle vähintään 20 000 ihmistä. Mielenosoittajia tuli busseilla muualtakin.

Toteutuessaan tässä laajuudessa mielenosoitus on yksi suurimmista tapahtumista kaupungin historiassa. Saksalaiset mediakonsultit ovat arvioineet, että Nokian julkisuuskuva on rapistunut.

- Asia on saanut suuremmat mittasuhteet kuin mitä Nokia varmasti alun perin odotti. Saksalainen lehti otsikoi, että "ystävällisistä suomalaisista on tullut jääkylmiä Pohjolan asukkeja", kertoo MTV:n Saksan kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Lumikero kertoo, että Saksassa työntekijäpuolella on tapana reagoida voimakkaasti lopetuspäätöksiin ja irtisanomisiin. Sinänsä Nokian tapaus ei ole siis suuri poikkeus.

- Nokian tapa hoitaa asia on kuitenkin ollut suorastaan umpimielinen. Avoimella tiedottamisella ihmiset saattaisivat ymmärtää, Lumikero jatkaa.

Nokia on päättänyt sulkea Bochumin kännykkätehtaansa, joka työllistää kaupungissa 2300 ihmistä.

Kallasvuo yhteydessä Merkeliin

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on ottanut yhteyttä Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin ja selvittänyt hänelle Bochumin tehtaan sulkemista.

Nokian viestintäjohtajan mukaan keskustelun aiheena olivat työpaikkansa menettäville järjestettävät sosiaalipaketit. Paketit voivat rahan lisäksi sisältää esimerkiksi kouluttautumista.

Kohu Nokiasta hämmentää

Suomessa Saksan Nokia-kohu on herättänyt hämmennystä. Nokiaa ja ulkoistamista tutkinut asiantuntija on yllättynyt reaktioiden voimakkuudesta. Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö muistuttaa, että Saksassa tuotannonsiirtoja on ollut ennenkin paljon.

- Siihen nähden tämä ei ole ensimmäinen tapaus laatuaan ja varsinkin jos ajatellaan, että Nokia on nyt viimeinen kännykänvalmistaja, joka lopettaa Saksan tuotantonsa. Saksalaisethan ovat itse myyneet esimerkiksi Siemensin, jonka puhelimet menivät ensin. Sitten tuotanto lopetettiin kokonaan Saksassa. Tämän vuoksi kohu tuntuu suhteessa ehkä aika suurelta, Ali-Yrkkö sanoo.

Tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö ei kuitenkaan usko, että Nokian imago olisi vaarassa pidemmän päälle. Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea ennakoida, miten kuluttajat lopulta suhtautuvat.

(MTV3-STT-RTLTV)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.