Mainos

Nokia yritettiin myydä Ericssonille – ruotsalaiset eivät huolineet

Jorma Ollila paljastaa tänään ilmestyneessä Mahdoton menestys -kirjassaan, että Nokia oli vähällä päätyä ruotsalaisen Ericssonin ostamaksi matkapuhelintaipaleensa alkuvaiheilla.

Pankit alkoivat sulkea huonoon taloudelliseen tilanteeseen ajautuneen Nokian velkahanoja ja perua sen luottolimiittejä vuonna 1991.

Ne halusivat eroon Nokia-omistuksistaan ja valmistelivat myyntiä Ericssonille pienessä ryhmässä, johon kuuluivat Pohjolan johtaja Pirkko Alitalo, Yhdyspankin pankinjohtaja Björn Wahlroos sekä Kansallispankin pankinjohtaja Peter Fagernäs.

– Minulle on kerrottu, että ryhmä oli kokoontunut vakuutusyhtiö Suomen tiloihin Helsingin Lönnrotinkadulle. Konferenssipuhelimen ääreen kokoontunut joukko odotti vain viimeistä varmistusta Tukholmasta, Ollila kirjoittaa.

– Puhelimesta tuli kuitenkin ikäviä uutisia: Ericsson oli kiinnostunut Nokiasta, mutta tappiollinen kulutuselektroniikan toimiala oli liian suuri riski. Riskeihin suhteutettuna hinta oli liian korkea, Ericsson ei halunnut ostaa Nokiaa.

Uutuuskirjan mukaan pankinjohtajat olivat "tyrmistyneitä ja pettyneitä" ruotsalaisfirman ratkaisuun.

Ollila nousi Nokian toimitusjohtajaksi seuraavana talvena ja hänen tehtävänään oli saattaa usealla eri toimialalla toiminut yritys jaloilleen tai myydä se pala kerrallaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.