Mainos

Nokia vahvisti markkinaosuuttaan

Nokian markkinaosuus matkapuhelinmyynnistä nousi viime vuonna 35 prosenttiin. Puhelinten kokonaismyynti vähentyi kuitenkin maailmassa edellisvuodesta.

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia vahvisti viime vuonna edelleen markkinaosuuttaan. Markkinatutkimusyhtiö Gartner Dataquestin eilen julkaisemien tietojen mukaan Nokian markkinaosuus oli viime vuonna 35 prosenttia. Vuotta aiemmin osuus oli 30,6 prosenttia.

Kakkosena olevan Motorolan osuus vahvistui 0,2 prosenttiyksiköllä 14,8 prosenttiin. Aiemmin kolmostilaa pitänyt ruotsalainen Ericsson sai päästää edelleen niin eteläkorealaisen Samsungin kuin saksalaisen Siemensin.

Pienemmistä yhtiöistä Samsungin nousu on ollut hurjinta. Sen loppuvuoden myyntiä siivitti uusi huippuluokan kännykkä, mutta sekään ei yltänyt Nokian vauhtiin. Gartner Dataquestin tietojen mukaan Samsungin markkinaosuus nousi viime vuonna 7,9 prosenttiin. Edellisvuonna sen osuus oli tasan 5 prosenttia.

Vielä rajumpaa on ollut Ericssonin alamäki. Viime vuonna sen osuus kutistui 5,5 prosenttiin edellisvuoden 10 prosentista. Ericsson on kuitenkin pistänyt kännyvalmistuksensa yhteen japanilaisen Sonyn kanssa. Kun tämä otetaan huomioon, Sony-Ericsson valtaa markkinoiden pronssitilan 8,5 prosentillaan.

Markkinatutkimusyhtiön mukaan viime vuonna maailmassa myytiin hieman alle 400 miljoonaa matkapuhelinta. Alan myynti vähentyi edellisvuodesta ensi kertaa. Vaikka lasku jäi hieman päälle 3 prosenttiin, keskimäärin 60 prosentin kasvulukuihin tottuneelle alalle se oli todellinen mullistus.

Gartner Dataquestin analyytikon Bryan Prohmin mukaan lasku johtui muiden muassa siitä, että Euroopassa kännykkä alkaa olla jo jokaisella. Lisäksi teleoperaattorit ovat vähentäneet kytkykauppaansa: operaattorin palvelut valinnut on monissa maissa saanut puhelimen jopa ilmaiseksi. Kehitysmaiden myyntiä taas vähentää se, että niihin on syntynyt käytettyjen puhelinten markkinat.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.