Nokia sulkee Jyväskylän yksikön - Salossa lomautuksia

Matkapuhelinyhtiö Nokian säästökuuri iskee nyt Suomessa. Yhtiö ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut Jyväskylän toimipisteen sulkemisesta sekä lomautuksista matkaviestintuotannossa Salossa.

Jyväskylän kaupunginjohtajan Markku Anderssonin mukaan Nokian lähtö on vakava isku. Kaupungin taloutta, saati Jyväskylän vetovoimaa, se ei Anderssonin mukaan kuitenkaan kaada.

Nokia suunnittelee sulkevansa Jyväskylän toimipisteen vaiheittain tämän vuoden loppuun mennessä. Yhtiöllä on Jyväskylässä noin 320 työntekijää, joista valtaosa työskentelee Devices-liiketoimintayksikön tutkimus- ja kehitystehtävissä.

- Kun heidät irtisanotaan ja lisäksi Nokian yhteisöverotulot menetetään, se merkitsee kaupungille 3-4 miljoonan euron tulonmenetystä vuodessa, arvioi Andersson.

Puoli prosenttia työpaikoista

Kaupunginjohtaja Andersson muistuttaa, että Jyväskylässä on noin 50 000 työpaikkaa. Nokian lähtö vie siis niistä reilut puoli prosenttia.

- Ei silti ole syytä vähätellä. Eniten tämä tietysti koskettaa näitä 300 ihmistä ja heidän perheitään, Andersson toteaa.

Oleellista on Anderssonin mukaan se, ettei entisten nokialaisten ammattitaitoa ja osaamista päästetä rapistumaan. 1990-luvun laman aikaan ei työpaikkansa menettäneiden koulutukseen kiinnitetty tarpeeksi huomiota, mutta nyt aiotaan Anderssonin mukaan toimia viisaammin.

- Nyt ei jäädä rukkaset suorina seisomaan, sanoo Andersson.

Esimerkiksi Jyväskylän teknologiakeskus Technopolis jatkaa toimintaansa ja laajenee suunnitelmien mukaisesti. Nokia ei ole ollut hankkeessa mukana.

Kehitystyö keskitetään

Nokia keskittää jatkossa Suomen matkaviestinkehitystyön Tampereen, Oulun, Salon ja pääkaupunkiseudun toimipisteisiinsä. Tarkoitus on keskittää tuotteistaminen isompiin yksiköihin, joissa on myös muuta teknologiakehitystä.

- Suunniteltu tuotekehitystoiminnan lopettaminen Jyväskylässä on erittäin valitettava, mutta väistämätön toimenpide - meidän on sopeutettava tuotteistamisresurssimme tarpeen mukaisiksi, jotta voimme jatkossakin säilyttää kilpailukykymme, pahoittelee Nokian Devices-yksikön tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Peter Röpke.

Lisäksi yhtiö ilmoitti aikovansa vähentää toiset noin 60 työntekijää tukitoiminnoista ja 30 kehityksestä.

Salossa lomautetaan vaiheittain

Salon tehtaan tuotantoa supistetaan määräaikaisilla lomautuksilla, kuitenkin niin, että tehdas jatkaa toimintaansa keskeytyksettä.

Yhtiön mukaan lomautukset on tarkoitus toteuttaa vaiheittain niin, että Salon tuotannon noin 2500 työntekijästä noin 20-30 prosenttia on kerrallaan lomautettuna. Lomautukset koskevat Salon tuotannon kaikkia henkilöstöryhmiä.

Salon tehdas valmistaa Nokian kehittyneimpiä malleja, mutta yhtiö on viime aikoina menettänyt markkinaosuuttaan älypuhelimissa.

- Tämä on osa niitä toimia, joilla pyrimme sopeuttamaan globaalin logistiikka- ja tuotantoketjumme nykytilanteeseen, perustelee Nokian logistiikka- ja tuotantojohtaja Juha Putkiranta.

Nokia kertoi tammikuussa aikovansa aloittaa kaikki toiminnot kattavan säästökuurin, jolla tavoitellaan kaikkiaan 700 miljoonan euron kululeikkauksia. Suomeen kohdistuvia leikkauksia ei suljettu pois.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat