Mainos

Nokia, Psion ja Ericsson yhteistyöhön

Johtavat tietoliikennealanyhtiöt Nokia ja Ericsson lähtevät kehittämään yhdessä englantilaisen Psionin kanssa langatonta viestintätekniikkaa.

Yritykset ilmoittivat tänään Lontoossa perustavansa hanketta varten uuden yhteisyrityksen, jonka nimeksi tulee Symbian. Myös kolmas suuri langattomien puhelimien valmistaja amerikkalainen Motorola on ilmaissut valmiutensa osallistua hankkeeseen. Osapuolten mukaan yhteisyrityksen perustaminen on merkittävä edistysaskel matkaviestintäteknologian kehittämisessä.

Yhteistyön ydin on taskutietureita valmistavan Psionin ohjelmistoyhtiön sovelluspohja eli käyttöjärjestelmä, jonka päälle laite- ja ohjelmistovalmistajat voivat tehdä omat ratkaisunsa. Sitä tullaan käyttämään mm. uuden sukupolven älypuhelimissa, kommunkaattoreissa ja muissa moniviestintälaitteissa. Uudet puhe- ja datapalveluita sisältävät taskukokoiset laitteet mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman pääsyn internetiin ja muihin informaatiopalveluihin.

Yhteinen perusratkaisu on tärkeää, sillä mahdollisuus erilaisten laitteiden ja ohjelmien yhdistämiseen tulee koko ajan tärkeämmäksi. Symbian tehtävä on edelleen kehittää EPOC-pohjaa ja myydä lisenssejä kaikille laite- ja ohjelmistovalmistajille.

Avoin kaikille

Nokia Mobile Phonesin toimitusjohtaja Pekka Ala-Pietilä kertoi Lontoosta, että yhteinen uuden sukupolven ratkaisu on ollut kaikkien tavoitteena.

Tähän saakka yhteisen "palikan" puuttuminen on hidastanut mm. ohjelmistotuottajien halukkuutta satsata uusiin ohjelmiin. Hänen mukaansa kyseessä ei myöskään kilpailun rajoittaminen, sillä järjestelmä on avoin kaikille halukkaille.

Ensimmäiseen Nokian puhelimeen 1999 lopulla

-Tämä on hankalasti nähtävä juttu loppukäyttäjälle, koska se on niin syvällä laitteessa. Ohjelmiston myötä alan teollisuus voi kuitenkin tarjota uusia tuotteita erilaisiin tarpeisiin. Myös palvelut lisääntyvät. Näin se tulee olemaan hyvin konkreettinen myös tavalliselle kuluttajalle, Ala-Pietilä selvitti.

Heinäkuun alussa Nokian varatoimitusjohtajana aloittava Ala-Pietilä arveli, että uusi käyttöjärjestelmä saadaan ensimmäiseen Nokian puhelimeen tai vastaavaan vuoden 1999 lopulla.

Nokian panostus 275 miljoonaa

Nokian panostus hankkeeseen on noin 50 miljoonaa dollaria eli noin 275 miljoonaa markkaa. Tällä se saa 30 prosentin osuuden yhtiöstä. Vastaava osuus on Ericssonilla. Suurimmaksi omistajaksi tulee Psion 40 prosentin osuudella.

Ericsson ja Nokia arvioivat matkapuhelinten määrän nousevan yli 600 miljoonaan käyttäjään vuonna 2002.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.