Mainos

Nokia paransi tulostaan roimasti

Nokian markkinaosuus on ylittänyt yhtiön pitkään tavoitteleman 40 prosenttia. Tulosjulkistuksen jälkeen Nokian osake lähti kovaan nousuun Helsingin pörssissä.

Matkapuhelinjätti Nokia teki huikean tuloksen ja nosti markkinaosuutensa 40 prosenttiin viime vuonna. Yhtiön tulos ennen veroja oli lähes 8,3 miljardia euroa, kun se edellisenä vuonna oli 5,7 miljardia euroa.

Nokian liikevaihto kasvoi viime vuonna kymmenen miljardia euroa runsaaseen 51 miljardiin euroon. Lisäystä tuli lähes neljänneksen verran eli 24 prosenttia.

Kännykkätuotannossa yhtiö kasvatti selvästi etumatkaansa kilpailijoihinsa eteläkorealaiseen Samsungiin, yhdysvaltalaiseen Motorolaan ja ruotsalais-japanilaiseen Sony Ericssoniin. Nokia myi yli 133,5 miljoonaa matkapuhelinta viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Edellisestä vuosineljänneksestä parannusta tuli peräti 20 prosenttia. Vuotta aiemmin myytiin 105,5 miljoonaa puhelinta.

Katso toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon kommentti Netti-tv:stä kello 19.00:n uutisista.

Tulosjulkistuksen jälkeen Nokian osakekurssi nousi lähes 15 prosenttia 23,74 euroon. Huipputulos nosti Nokian pörssiarvoa 12 miljardia euroa.

Nokia veti koko Helsingin pörssin 9,3 prosentin nousuun. Päivänousu oli Helsingin pörssin neljänneksi suurin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.

Kilpailijat kaukana takana

Markkinaosuuskilpailussa Nokia on ylivoimaisessa johdossa. Samsungin ja Motorolan markkinaosuus on noin 14 prosenttia ja Sony Ericssonin alle 10 prosenttia.

- Nokian erinomainen vuoden viimeinen neljännes myötävaikutti korkean kasvun vuoteen ja yhtiön kasvaneeseen kannattavuuteen samalla, kun alan johtava tuotevalikoimamme vauhditti matkaviestinmarkkinaosuuden arviolta 40 prosenttiin, toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo toteaa.

- Samaan aikaan kasvatimme jälleen matkaviestintemme katteita katsauskauden aikana, mikä mahdollistaa jatkossakin innovaatio- ja kasvuinvestoinnit, Kallasvuo jatkaa.

Vuosi oli Kallasvuon mukaan tärkeiden strategisten hankkeiden vuosi: Nokia Siemens Networks aloitti toimintansa, Internet-palveluiden liiketoiminta hahmottui Ovi-palvelun ympärille ja yhtiö julkisti vireillä olevan NAVTEQ -yritysoston.

Nokia uskoo markkinaosuutensa olevan edelleen kasvussa, vaikka alkuvuoden kehitys voi olla maltillista.

Kännyköiden myynti laskee alkuvuonna

Nokia arvioi matkapuhelinmarkkinoiden kappalemääräisen myynnin laskevan kuluvan neljänneksen aikana verrattuna edelliseen neljännekseen. Yhtiö arvioi markkinaosuutensa pysyvän samalla tasolla.

Koko vuonna Nokia arvioi kännyköiden kappalemyynnin kasvavan noin 10 prosenttia.

Yhtiö arvioi edelleen matkaviestinmarkkinoiden kasvavan arvoltaan tänä vuonna, mutta matkaviestinten keskimääräisten myyntihintojen laskevan hieman koko teollisuudenalalla, mikä johtuu pääasiassa kehittyvien markkinoiden lisääntyvästä vaikutuksesta ja alan yleisestä kilpailutilanteesta.

Keskihinta oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 83 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 89 euroa. Viime vuoden kolmannesta neljänneksestä keskihinta nousi euron verran, kun keskihintaisten ja vähän kalliimpien puhelinten osuus myynnistä kasvoi.

Hinnakkaampien mallien menekki vaikutti myös siihen, että matkapuhelinyksikön liikevoitto kasvoi 33 prosenttia 5,4 miljardiin euroon.

Verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksin uskotaan kasvavan tänä vuonna kilpailijoitaan paremmin, vaikka se teki viime vuonna 1,3 miljardin euron tappiot. NSN:n liikevaihto kasvoi vuoden lopussa 25 prosenttia.

Nokian liikevaihdosta vajaat 40 prosenttia tuli Euroopasta. Liikevaihdoltaan suurimmat markkina-alueet olivat Kiina, Intia ja Saksa.

Nokian hallitus ehdottaa maksettavaksi osinkoa 0,53 euroa osakkeelta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.