Mainos

Nokia nosti heinä-syyskuun tulosarviotaan

Matkapuhelinten myynti lähti ennakoitua vahvempaan kasvuun.

Nokia

Nokia arvioi heinä-syyskuun tuloksensa nousevan arvioitua paremmaksi. Syynä on matkapuhelimien ennakoitua suurempi menekki, vaikka kasvua teollisuudenalalla on haitannut puute joistakin komponenteista, Nokia kertoo.

Matkapuhelinmarkkinoiden hyvä veto nostaa tuloksen lisäksi Nokian liikevaihtoa. Osakekohtainen tulos kohoaa heinä-syyskuussa 0,11-0,13 euroon, kun heinäkuun puolivälissä yhtiö arvioi tuloksen jäävän 0,08-0,10 euroon osakkeelta. Liikevaihdokseen Nokia arvioi nyt 6,8-6,9 miljardia euroa, kun aiempi ennuste oli 6,6-6,8 miljardia euroa.

Myönteinen tulosvaroitus lähetti Nokian pörssikurssin Helsingin pörssissä vahvaan, yli 8 prosentin nousuun, joka tosin rauhoittui iltaa kohti. Osake kallistui yli 11 euroon, mikä on kuitenkin yhä kaukana jopa viime kevään tasosta. Ennen huhtikuussa annetun tulosvaroituksen aiheuttamaa romahdusta Nokiasta maksettiin lähes 19 euron hintaa.

Iltapäivän konferenssipuhelussa Nokian talousjohtaja Rick Simonson selitti näkymien kirkastumista paitsi kappalemääräisen myynnin kasvulla, myös tiukalla kustannuskurilla. Simonson sanoi, että myös puhelinten hintataso on nyt Nokiaa tyydyttävällä tasolla. Hinnat ovat sillä tasolla kuin niiden kuuluukin olla, eli vastaavat puhelinten arvoa, hän linjasi.

Markkinaosuus pienessä nousussa

Aiemmin tänä vuonna Nokia ryhtyi torjumaan markkinaosuuden laskua alentamalla hintoja, mikä söi kannattavuutta ja liikevaihtoa. Simonson ei paljastanut, miten hintojen lasku on vaikuttanut Nokian katteisiin. Markkinaosuustaistelun kannalta satsaus näyttää tuottaneen tulosta, sillä tutkimuslaitos Gartnerin viime viikolla julkaisemien tietojen mukaan Nokian osuus matkapuhelinten myynnistä oli kääntynyt hienoiseen nousuun.

Simonson sanoi, että myynti on loppukesän aikana piristynyt varsinkin Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Aasiassa Nokia on ainakin pitänyt asemansa. Talousjohtajan mukaan Nokian myynti saa lisädraivia uusista tuotteista, joita on tänä vuonna tuotu tarjolle jo 23 kappaletta.

Tänään Nokia julkisti kolme uutta kamerapuhelinta, ja aiemmin tällä viikolla esiteltiin uusi älypuhelin. Yhtiö on aiemmin kertonut, että koko tämän vuoden aikana uusia puhelinmalleja olisi luvassa 35.

Simonsonin mukaan tältä osin ollaan hyvinkin aikataulussa. Simonsonin mukaan myös useiden vanhempien mallien kysyntä on jatkunut vahvana. Erikseen hän mainitsi muun muassa 6600-älypuhelimen.

Simonsonilta tivattiin tarkempia tietoja myös Nokian tiedotteessa mainitusta komponenttipulasta. Hän ei kuitenkaan halunnut tarkemmin eritellä, mistä osista pulaa on ollut ja miten se on vaikuttanut komponenttien hintoihin.

Eräät analyytikot ihmettelivät Nokian myönteisen tulosvaroituksen ajoitusta, sillä se annettiin jo ennen syyskuun perinteisesti vahvojen myyntilukujen selviämistä. Simonsonin mukaan jo heinä- ja elokuun luvut antoivat kuitenkin aihetta nostaa ennustetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.