Mainos

Nokia kiistää vatsatautikuolemat

Nokian vesionnettomuuden tutkinta on täydessä käynnissä. Poliisi selvittää saastuneen veden ja kahden epäselvän kuolemantapauksen välistä yhteyttä.

Nokian kaupungin edustajat kiistävät, että saastuneen veden aiheuttama vatsatauti olisi johtanut kenenkään kuolemaan.

Kaupunginjohtajan sijaisen Vesa Koskisen mukaan asiasta on keskusteltu viranomaispalaverissa, eikä kellään paikalla olleista ollut tiedossa kuolemantapauksia.

- Meillä ei ole tiedossa, että tällaista olisi tapahtunut, sanoo Koskinen.

Poliisi selvittää saastuneen veden ja kahden epäselvän kuolemantapauksen välistä yhteyttä. Molemmat vainajat olivat tiettävästi hoidettavina Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Viime viikolla kuolleet naiset olivat molemmat pitkäaikaissairaita, joten varmuus kuolinsyystä saadaan vasta tällä viikolla toteutettavan oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen.

.

- Hoitava lääkäri otti yhteyttä poliisiin ja pyysi oikeuslääketieteellistä kuolinsyyntutkintaa, koska kuolemansyystä ei ollut varmuutta, kertoo rikoskomisario Hannu Kallioniemi Tampereen poliisista.

Kuolleista naisista toinen oli iältään 52-vuotias ja toinen 81-vuotias. Molemmilla oli pitkäaikaissairauksia, joten on epävarmaa onko välitön kuolinsyy ollut vatsatauti vai jokin muu.

Naiset kuolivat viime viikolla, ja molempien epäillään juoneen saastunutta vettä. Muita epäilyksiä siitä, että vesijohtovedestä levinnyt vatsatauti olisi Nokialla aiheuttanut jonkun kuoleman, ei Kallioniemen mukaan ole tullut poliisin tietoon.

Ruumiinavaukset tehdään Kallioniemen mukaan todennäköisesti vielä tämän viikon aikana. Laboratoriotutkimusten vuoksi kuolinsyyntutkinta kestää kaikkiaan useita viikkoja.

- Kyse ei ole rikostutkinnasta, Kallioniemi korostaa. Vasta vainajien kuolinsyiden selvittyä poliisi arvioi, onko aihetta aloittaa jonkin rikoksen esitutkinta.

Tampereen poliisin vastuulla on myös vesikriisiin johtaneiden virheiden tutkinta. Se kestää Kallioniemen mukaan useita kuukausia, sillä kuulusteltavia henkilöitä on paljon.

- Tässä vaiheessa epäillään, että yhdysputki jonka kautta jätevettä pääsi juomaveteen, on normien vastainen. Yksityiskohtia ja vastuukysymyksiä selvitetään edelleen, sanoo Kallioniemi.

Kansanterveyslaitos tutkimaan Nokian epidemiaa

Myös Kansanterveyslaitos ryhtyy selvittämään Nokian vatsatautiepidemian laajuutta ja vaikutuksia. Kyselytutkimukseen kutsutaan todennäköisesti satoja henkilöitä.

- Tarkoitus on selvittää sairastuvuutta, jälkitauteja, lääkkeiden käyttöä sekä sitä, paljonko nokialaiset ovat olleet poissa töistä oman tai lastensa sairastamisen vuoksi, kertoo ylilääkäri Markku Kuusi KTL:n infektioepidemiologian osastolta.

Varsinaisten terveyskysymysten lisäksi tutkimuksella pyritään arvioimaan myös sitä, miten paljon epidemia on tullut maksamaan. Kuusen mukaan tutkimus todennäköisesti vahvistaa, että puhtaaseen veteen ja toimivaan vesilaitokseen kannattaa panostaa.

- Raha-asioita helposti pannaan keskenään vastakkain, toteaa Kuusi.

Tutkimusta ryhdytään suunnittelemaan pikapuoliin, ja se alkanee tammikuun puolella. Kansanterveyslaitoksen lisäksi mukana ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Nokian kaupunki.

Vettä keitetään yhä, bakteereja yli 10

Vesijohtoihin joutunut jätevesi on aiheuttanut Nokialla jo yli kaksi viikkoa kestäneen kriisin. Ruoka- ja juomavesi pitää edelleen keittää osassa kaupunkia, ja vesijohtojen puhdistuksen arvioidaan kestävän vielä viikkoja.

Vatsatautiin sairastuneita arvioidaan olevan kaikkiaan tuhansia, joista noin 800 on hakeutunut terveyskeskukseen. Viime päivinä uusia potilaita on tullut enää melko vähän. TAYSin infektiolääkäri Jukka Lumion mukaan sairastuneilta ja vesijohtovedestä on löytynyt yli 10 bakteeria - kaikkia niitä, joilta nokialaisten ulosteessa on ollut.

EHEC-bakteeria ei ole löytynyt, ei myöskään pelättyä A-hepatiittia. Tosin A-hepatiitin itämisaika ei ole vielä ummessa, joten sitä saattaa vielä löytyä.

Vesikriisistä vastuullisten eroa vaativaan adressiin on jo kerätty lähes 10 000 nimeä. Nokian kaupunginjohtaja Markku Rahikkala on joutunut sairaslomalle, hän ei kuitenkaan ole juonut saastunutta vettä. Rahikkalan varamies, talousjohtaja Pasi Virtanen on parhaillaan lomalla Thaimaassa. Kaupunkia johtaa nyt henkilöstöpäällikkö Vesa Koskinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.