Nokia kiistää painostuksen

Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen kiistää, että Nokia olisi uhannut lähteä pois Suomesta, jos kiistelty lakiesitys ei menisi läpi.

- Nokia ei ole uhkaillut muutolla eikä millään muullakaan. Tämä väite on aika hämmentävä. Helsingin Sanomien artikkeli on aika poleeminen; siinä on paljon virheitä ja väärinymmärryksiä, Suominen vakuuttaa.

Helsingin Sanomissa tänään julkaistun uutisen mukaan Nokia uhkasi lähteä Suomesta, jos se ei saa oikeutta valvoa työntekijöidensä sähköpostiliikennettä. Lailla haluttaisiin estää liikesalaisuuksien vuotoa.

- Elinkeinoelämän ja Nokian mielestä yrityssalaisuuksien suojelu on tärkeää, sen huolen olemme tuoneet julki ja se on yleisesti tiedossa, Suominen sanoi.

Suominen ei millään tavoin arvioida, mitä voisi seurata, jos lakiesitys ei menisikään läpi.

- Sitten se ei mene. Emme tietenkään ole lähdössä maasta. Toimimme kulloinkin voimassa olevan lain puitteissa.

Lehti haastatteli kymmeniä Lex Nokian tunnetun lakiesityksen valmisteluun osallistuneita virkamiehiä, poliitikkoja ja työmarkkinavaikuttajia, joista yksikään ei halunnut esiintyä nimellään Nokian vaikutusvallan takia.

Sopii ihmetellä, miksi Helsingin Sanomien haastattelemat virkamiehet eivät halunneet esiintyä omilla nimillään.

- Sitä täytyy kysyä heiltä itseltään. Toivomme, että aiheesta voitaisiin käydä nimillä avointa keskustelua. Meillä on tässä puhtaat jauhot pussissa.

Sähköposteihin ei oikeutta

Lex Nokiana rajoittaa perusoikeuksia antamalla työnantajille mahdollisuuden tutkia työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoja. Viestien sisältöön työnantaja ei pääse tutustumaan.

Laki antaisi oikeuden käsitellä tunnistetietoja myös esimerkiksi taloyhtiöissä, kirjastoissa ja oppilaitoksissa.

Liikenne- ja viestintävaliokunta päätti joulukuussa äänin 9-6 puoltaa lainmuutoksen hyväksymistä. Valiokunta korosti mietinnössään, että sähköpostien tunnistetietojen käsittely on vasta viimesijainen toimenpide selviteltäessä tietovuotoja yrityksissä.

- Nokia painosti hyvin voimakkaasti, jotta lakiesitys hyväksyttäisiin yksimielisesti jo valmisteluvaiheessa, sanoo eräs haastateltu virkamies lehdessä.

Lakiesitys on Nokialle tärkeä. Todennäköisesti kulisseissa jonkinlaista lobbausta on kuitenkin suoritettu.

- Olemme mukana elinkeinoelämän yhteisissä toimissa ja seisomme niiden takana. Minusta on väärin sanoa, että olisimme viime vuosina harrastaneet erityisen paljon lobbausta. Olemme tietenkin tuoneet oman näkemyksemme julki ja niitä on meiltä jopa kysytty.

Jos Nokia lähtisi, se veisi Suomesta 1,3 miljardin verotuotot ja 16 000 työpaikkaa.

- Eräät mediat ovat leimanneet lakiesityksen Lex Nokiaksi, mutta tämähän koskee koko Suomen teollisuutta, Suominen muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat