Mainos

Nokia kasvatti markkinaosuuttaan

Nokian tulos parani viime vuonna edellisvuodesta selvästi. Yhtiö vahvisti markkinajohtajan asemaansa.

Nokian koko vuoden 2006 tulos nousi 5,49 miljardiin euroon edellisvuoden 4,64 miljardista eurosta.

Yhtiö kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan ja liikevaihtoaan huolimatta matkapuhelinten keskihintojen selvästä laskusta. Viime vuoden liikevaihto nousi 41,1 miljardiin euroon edellisvuoden 34,2 miljardista eurosta.

Yhtiö kasvatti viime vuonna myyntinsä 347 miljoonaan matkapuhelimeen. Markkinaosuus kasvoi 3 prosenttiyksikköä 36 prosenttiin.

Nokian kurssi lähti tulosjulkistuksen jälkeen runsaan 4,5 prosentin nousuun Helsingin pörssissä, ja nousu jatkui iltapäivällä yli 6 prosentin tasolla.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo arvioi kännykkämyynnin kasvavan tänä vuonna 10 prosenttia viime vuodesta. Samalla puhelinten keskihinnat laskevat hieman, koska myynti lisääntyy eniten kehittyvillä markkinoilla. Hintoja alentaa myös kilpailu.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Nokia vahvisti markkinajohtajan asemaansa. Tutkimusyhtiö arvioi, että Nokian markkinaosuus on noussut 35,2 prosenttiin ja Motorolan 21,9 prosenttiin.

Strategy Analyticsin mukaan matkapuhelimien myynti ylitti viime vuonna ensi kerran miljardin puhelimen rajan. Kaikkiaan matkapuhelimia myytiin 1026 miljoonaa kappaletta.

Nokian ja Siemensin yhdistyminen aikataulussa

Nokian ja saksalaisen Siemensin verkkoyhtiöiden yhdistyminen etenee aikataulun mukaisesti. Yhteistyön toteutuminen on herättänyt epäilyjä, koska Siemensiä ravistelee mittava korruptioskandaali.

Kallasvuo odottaa, että uusi yhtiö aloittaa toimintansa maaliskuun loppuun mennessä.

Siemensin osakkeenomistajat ovat parhaillaan koolla Münchenissä yhtiökokouksessa.

"Nokia ei käy hintasotaa"

Nokian toimitusjohtaja kiisti tänään, että matkapuhelinalalla olisi käynnissä hintasota. Kallasvuo vakuutti, ettei ainakaan Nokia sellaisiin osallistu.

Yhtiön viime vuoden tilinpäätöksen mukaan Nokian matkapuhelimien keskihinta laski loka-joulukuussa 89 euroon. Edellisellä vuosineljänneksellä se oli 93 euroa ja keväällä 102 euroa.

Kallasvuo kertoi, että keskihinnan lasku ei johtunut halpapuhelimista vaan ongelmista kalliin hintaluokan multimediapuhelimissa. Nokia ei saanut markkinoille uusia multimediatuotteita toivomaansa tahtia.

Aavistuksia hintasodasta ovat aiheuttaneet monien Nokian alihankkijoiden vaikeudet. Yhtiö pesee kuitenkin kätensä muun muassa Perloksen aikeesta lopettaa Pohjois-Karjalan tehtaat.

Kallasvuon mukaan päätös oli yksin Perloksen. Hän vakuutti, että Nokia pyrkii pitkäaikaiseen yhteistyöhön alihankkijoidensa kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.