Mainos

Nokia kasvanut yhä vahvasti

Nokian ennakkotiedot vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksesta nostivat selvästi yhtiön osakekurssia.

Nokia ilmoitti tänään puolenpäivän jälkeen ennakkotietoja tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksestaan. Nokia kertoo odottavansa ensimmäiseltä vuosineljännekseltä vankkaa kasvua ja hyvää kannattavuutta. Samalla yhtiö kertoo pystyneensä vahvistamaan johtoasemaansa langattoman viestinnän alueella viime kuukausien vaikean markkinatilanteen aikana.

Nokia kertoo tiedotteessaan, että Nokia Networks on voittanut useita kolmannen sukupolven teknologioihin perustuvia verkkosopimuksia, ja yhtiö tähtää markkinoiden johtoasemaan. Lisäksi Nokian matkapuhelinten tuotevalikoima ja toimituskyky ovat auttaneet sitä vahvistamaan markkinajohtajuuttaan edelleen yli vuonna 2000 saavutetun 32 prosentin markkinosuuden.

Vuoden 2001 kahden ensimmäisen kuukauden perusteella Nokia arvioi, että sen osakekohtainen tulos ensimmäiseltä neljännekseltä on todennäköisesti 0,19 euron luokkaa, mikä vastaa yhtiön aiempaa arviota. Yhtiö odottaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä Nokia Networksin liikevaihdon kasvun olevan 30-35 prosenttia ja Nokia Mobile Phonesin 15-20 prosenttia viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.

Liikevaihdon kasvu tasaantuu

Samaan aikaan Nokia kuitenkin pudottaa arviotaan liikevaihtonsa kasvusta. Yhtiö kertoo, että sen liikevaihdon kokonaiskasvu on noin 20 prosenttia, kun aiemmin ilmoitettu kasvuarvio oli 25-30 prosenttia. "Kaikki nämä arviot riippuvat luonnollisesti markkinoiden kehityksestä kuluvan neljänneksen viimeisillä viikoilla", Nokia kertoo tiedotteessaan.

Markkinaosuudet

Ensimmäisen vuosineljänneksen arvioitua hitaampi kasvu johtuu pääasiassa vaativien markkinaolosuhteiden ennakoitua voimakkaammasta vaikutuksesta. Erityisesti Yhdysvalloissa taloudellinen epävarmuus on kasvanut viime viikkojen aikana. Hitaamman kasvun ja vuoden ensimmäisten kuukausien vaikeiden markkinaolosuhteiden vuoksi Nokia arvioi nyt, että vuonna 2001 maailmassa myydään 450-500 miljoonaa matkapuhelinta.

Nokia kurssi nousi selvästi


Nokian kurssi nousi päivän aikana selvästi helsingin pörssissä. Kello 15.15 aikaan Nokian kurssi oli 12,63 prosenttia eilistä päivää korkeammalla 27,65 eurossa.
Nokian pääjohtaja Jorma Ollila arvioi tiedotteen mukaan, että huolimatta vaikeammista markkinaolosuhteista

Jorma Ollila

Nokia on pystynyt etenemään monilla alueilla hyvin.
-Kokonaisuutena odotamme ensimmäiseltä neljännekseltä vankkaa kasvua ja ennakoitua korkeampaa kannattavuutta, Ollila sanoi.
-Nykyisen kaltaiset haasteellisemmat ajat koettelevat yhtiöiden kyvykkyyttä. Uskomme, että todella hyvät yhtiöt selviytyvät haasteista entistä vahvempina, hän arvioi.

Ollilan mukaan Nokian markkina-asema ja poikkeuksellisen vahva tuotevalikoima ovat mahdollistaneet menestyksen vaikeutuneissakin oloissa. Kasvuennusteiden leikkaus johtuu erityisesti Yhdysvalloissa viime viikkojen aikana kasvaneesta taloudellisesta epävarmuudesta.
-Aiomme jatkossakin ottaa täyden hyödyn johtavasta markkina-asemastamme ja tuotemerkistämme sekä hyötyä suurista volyymeista tuotekehityksessä, jakelussa ja ostoissa, Ollila vakuutti.

Ilmoitusta odotettiin


Nokian ilmoitusta tilanteestaan osattiin odottaa sen jälkeen, kun sen suurimmat kilpailijat Motorola ja Ericsson kertoivat vaikeuksistaan aiemmin tällä viikolla. Motorola ilmoitti mittavista irtisanomisista ja Ericsson kertoi tuloksensa putoavan viitisen miljardia kruunua tappiolle vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Motorolan, Ericssonin ja muiden alan yhtiöiden vaikeudet ovat heilutelleet pörssikursseja rajusti tällä viikolla.

Nokian ilmoitus markkinaosuutensa kasvusta matkapuhelinten myynnissä on omiaan erottamaan yhtiötä kilpailijoistaan. Verkkojen myynnissä Nokia haastaa Ericssonin, joka on tähän saakka ollut markkinoiden suurin toimittaja. Kasvuennusteiden rukkaaminen alaspäin on kuitenkin Nokiallakin vauhdikasta. Nokia Mobile Phonesin liikevaihto kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 58 prosenttia, joten nyt ennustettu 15-20 prosenttia merkitsee selvää pudotusta kasvuvauhdissa. Nokia Networksin liikevaihdon 30-35 prosentin kasvuennuste on sen sijaan lähempänä viime vuoden viimeisen neljänneksen 36 prosentin kasvua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.