Mainos

Nokia: Kännykkämyynti heikkenee

Maailman suurin matkapuhelimien valmistaja Nokia on antanut tulosvaroituksen. Matkapuhelimien myynti jää kansainvälisen laskusuhdanteen takia loka-joulukuussa pienemmäksi kuin yhtiö aiemmin arvioi.

Maailmanlaajuiset matkapuhelinmarkkinat supistuvat Nokian mukaan ensi vuonna ensimmäisen kerran parin vuosikymmenen rajun kasvun jälkeen. Nokia ei julkistanut näkemystään markkinoiden koosta.

Kysynnän nopea hidastuminen heikentää Nokian kannattavuutta ja leikkaa sekä matkapuhelimien että puhelinverkkojen myyntiä. Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokia uskoo silti selviävänsä markkinoiden laskusta kilpailijoita paremmin.

Nokia arvioi, että maailman matkapuhelimien myynnin nousee loppuvuonna 330 miljoonaan matkapuhelimeen. Koko vuoden myynti kohoaa 1,24 miljardiin matkapuhelimeen, mikä on parikymmentä miljoonaa puhelinta vähemmän kuin mitä yhtiö aiemmin ennusti.

Nokia ja verkkoyhtiö Nokia Siemens Networks arvioivat, että langattomien ja kiinteiden verkkojen euromääräiset markkinat supistuvat ensi vuonna.

"Markkinaosuus ennallaan tai kasvaa"

Markkinoiden heikentymisestä huolimatta Nokia uskoo edelleen, että sen matkaviestinten markkinaosuus pysyy loka-joulukuussa samalla tasolla kuin heinä-syyskuussa tai kasvaa hieman. Arvio perustuu talousjohtaja Richard Simonsonin mukaan yhtiön omaan näkemykseen, ulkopuolisiin markkinatietoihin ja tuotevalikoiman kilpailukykyyn.

Simonson sanoo, että Nokian kassa ja talous ovat hyvässä kunnossa laskusuhdanteen kohtaamiseksi.

Nokia ei kertonut tarkempaa tulosarviota tai näkemystään ensi vuodesta. Simonson lupasi, että tulosnäkymiä tarkennetaan 4. joulukuuta sijoittajapäivillä New Yorkissa. Yhtiö kertoo Simonsonin mukaan tarkemmin myös suunnitelmistaan toimintakustannusten karsimiseksi.

Tulosvaroitus johtui viime viikkojen kehityksestä markkinoilla. Maailmantalouden heikentyminen yhdessä täysin poikkeuksellisen valuuttakurssien heilahtelun kanssa on Simonsonin mukaan johtanut kysynnän jyrkkään laskuun maailmanlaajuisesti. Luotonsaannin heikentyminen on lisäksi vaikeuttanut joidenkin jälleenmyyjien ostokykyä.

Nokia rajoittaa alihankintoja

Nokian ja Nokia Siemens Networks ryhtyvät Simonsonin mukaan uusiin toimiin kustannusten alentamiseksi. Tavoitteena yhtiöllä ovat "merkittävät kustannussäästöt". Molemmat ovat jo aiemmin ilmoittaneet säästötoimista ja ryhtyneet toteuttamaan niitä.

- Nokia aikoo rajoittaa ja karsia ulkopuolisten toimittajien käyttöä sekä konsultti- ja muiden palveluiden ostoa, kertoi Simonson.

Nokia jatkaa hänen mukaansa toimintakustannusten karsimista ensi vuonna vastatakseen markkinatilanteen heikentymiseen. Koko tämän vuoden tilinpäätöksensä Nokia julkistaa 22. tammikuuta.

"Tulosvaroitus ei tullut yllätyksenä"

Evli Pankin analyytikon Mikko Ervastin mukaan Nokian tulosvaroitus ei ollut yllätys nykyisessä yleistalouden markkinatilanteessa.

- Nokia ei varmasti ole nyt ensimmäinen eikä tule olemaan viimeinenkään yhtiö, joka joutuu tällaisia näkymiä markkinoista antamaan, Ervasti arvioi.

Ervasti kuitenkin uskoo, että Nokialla on maailmanlaajuisessa talouskriisissä vahva asema kilpailijoihinsa verrattuna.

- Uskon, että Nokia on yksi voittajista. Se on erittäin vahvassa kunnossa taloudellisesti, ja Nokian panostukset ovat kehittyvillä markkinoilla. Se on markkinajohtaja omalla toimialallaan. Tällaiset yhtiöt pärjäävät tällaisessa tilanteessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.