Nokia julkistanee useita uutuuspuhelimia

Matkapuhelinyhtiö Nokian odotetaan julkistavan useita uutuuspuhelimia ensi viikolla Barcelonan mobiilimessuilla Espanjassa. Alaa seuraavat puhuvat neljästä tai viidestä Windows-pohjaisesta älypuhelimesta.

Nokia pitää tiedotustilaisuuden messuilla maanantaina. Myös toimitusjohtaja Stephen Elop on paikalla. Hän on yksi mobiilialan keskeisimpiin kuuluvan tapahtuman pääpuhujista.

Nokia ei ole hiiskunut mitään mahdollisista tuotejulkistuksista, mutta alan blogeissa arvellaan yhtiön esittelevän alumiinirakenteisen Lumia 920:n ja 41 megapikselin PureView-kameralla varustetun puhelimen. Tällainen kamera on viimeiseksi Symbian-puhelimeksi jääneessä 808-mallissa.

Lisäksi väläytellään myös halvempien hintaluokkien Windows Phone 8 -sarjan Lumioiden julkistamista.

Analyytikot eivät innostu

Huhuissa esitetyt uudistukset eivät vakuuta analyytikkoja. Hieno kuori tai huippukamera eivät riitä, jos puhelin ei muuten houkuttele tarpeeksi.

Asiantuntija kaipaa Lumia 920:een kuoren lisäksi myös teknistä kehitystä. Nokian varsinainen ongelma on kuitenkin Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä, joka ei ole lyönyt läpi edes Nokian tukemana.

– Nokia osaa tehdä hyvää rautaa, mutta kuluttajat eivät halua Windowsia puhelimen käyttöjärjestelmäksi, sanoo analyytikko Mikael Rautanen tutkimusyhtiö Inderesistä.

Seniorianalyytikko huomauttaa, että valtaosa ihmisistä ei osta puhelinta kameran vuoksi.

– Käyttöjärjestelmä on valinnassa keskeinen tekijä, koska puhelimet ovat entistä enemmän osa isompia kokonaisuuksia, sanoo Pohjola Pankin Hannu Rauhala.

Hän toivoo Nokialta nykyistä halvempia Windows-puhelimia. Näin voidaan täyttää Symbian-malliston poistumisen jättämä aukko.

Tableteilla vaikea menestyä

Strategy Analytics -tutkimusyhtiön selvitysten mukaan Nokialta ei ole luvassa Barcelonassa tablet-tietokonetta, vaan yhtiö keskittyy älypuhelimiin.

Tämä olisi analyytikkojen mukaan viisasta. He muistuttavat, että Microsoftin Surface-tabletti on ollut selkeä pettymys. Taulutietokoneiden markkinat ovat erittäin kilpaillut ja vaikeat.

– Nokialla pitäisi olla jotain, jolla todella erottua joukosta. On vaikea keksiä, mitä se voisi olla, Rautanen tuumaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat