Mainos

Nokia jauhoi 8 miljardin voiton

Nokian viime vuoden tulos yli kaksinkertaistui edellisvuodesta.

Nokia kasvoi viime vuonna nopeasti ja kannattavasti. Yhtiön liikevaihto kasvoi runsaan kolmanneksen vuotta aiemmasta ja voitto lähes kaksinkertaistui. Nokian liikevaihto nousi torstaina julkistetun osavuosikatsauksen mukaan 39 321 miljoonasta markasta 52 612 miljoonaan markkaan.

Toimitusjohtaja Jorma Ollila luonnehti yhtiön viime vuoden tulosta ennätykselliseksi. Nokian liikevaihto, tulos ja osakekohtainen tulos olivat parempia kuin koskaan yhtiön historiassa, sanoi Ollila. Nokian tulos rahoituserien jälkeen nousi 3 898 miljoonasta markasta 8 371 miljoonaan markkaan.

Nokian liikevoitto nousi viime vuonna 4 266 miljoonasta markasta 8 454 miljoonaan markkaan. Kannattavuuden voimakkaasta parantumisesta kertoi liikevoiton nousu 10,8 prosentista 16,1 prosenttiin liikevaihdosta.

Matkapuhelinyksikön liikevaihto oli viime vuonna runsas puolet koko Nokian liikevaihdosta. Se kasvoi 28 prosenttia 27 643 miljoonaan markkaan. Telekommunikaatioyksikön liikevaihto kasvoi 41 prosenttia ja oli 18 826 miljoonaa markkaa.

Mobile Phonesin liikevoitto oli viime vuonna 3 837 miljoonaa markkaa ja Telecommunicationsin 4 053 miljoonaa markkaa. Suhteessa liikevaihtoon niiden liiketulos oli 13,9 prosenttia ja 21,5 prosenttia. Muiden yksiköiden liikevoitto oli 564 miljoonaa markkaa eli 7,8 prosenttia niiden liikevaihdosta. Vuonna 1996 liiketulokset olivat 6,6 prosenttia, 22,4 prosenttia ja 2,8 prosenttia.

Nokia myi 21,3 miljoonaa kännykkää

Nokia vahvisti Ollilan mukaan viime vuonna asemiaan tietoliikennemarkkinoilla sekä järjestelmä- että matkapuhelintoimittajana. Euroopan osuus Nokian liikevaihdosta oli 59 prosenttia, Aasian ja Tyynenmeren alueen 23 prosenttia ja Pohjois- ja Etelä-Amerikan 18 prosenttia.

Kymmenen suurimman markkinan osuus Nokian liikevaihdosta oli kaksi kolmannesta. Suuruusjärjestyksessä yhtiön suurimmat markkinat olivat Yhdysvallat, Britannia, Kiina, Saksa, Suomi, Italia, Ranska, Ruotsi, Australia ja Tanska.

Nokian markkinaosuus maailman matkapuhelinmarkkinoista oli Ollilan mukaan viime vuonna 21 prosenttia. Gsm-verkkojen toimittajana Nokia oli maailman toiseksi suurin. Nokian gsm-verkkojen markkinaosuus oli noin 30 prosenttia.

Viime vuoden lopussa maailmassa oli tietoliikennealan arvioiden mukaan noin 201 miljoonaa matkapuhelinten käyttäjää, kun käyttäjiä vuoden alussa oli 135 miljoonaa. Uusia tilaajia tuli maailmanlaajuisesti 66 miljoonaa ja matkapuhelimia myytiin yhteensä noin 101 miljoonaa.

-Nokia myi viime vuonna 21,3 miljoonaa puhelinta ja sen markkinaosuus oli maailmanlaajuisesti 21 prosenttia. Nokia on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja, totesi Ollila.

Tutkimukseen 8,7% liikevaihdosta

Voimakas kasvu näkyi Nokian henkilökunnassa, jonka määrä lisääntyi viime vuonna maailmanlaajuisesti 6 626 uudella työntekijällä. Yhtiön palveluksessa oli vuoden lopussa yhteensä 36 647 työntekijää. Nokian käyttöomaisuusinvestoinnit olivat 2 402 miljoonaa markkaa.

Merkittävä osa henkilöstön lisäyksestä palkattiin tutkimus- ja kehitystehtäviin, joissa vuoden lopussa työskenteli yhteensä 10 070 henkilöä eli noin 27 prosenttia koko Nokian henkilöstöstä. Vuoden lopussa Nokialla oli yhteensä 36 tutkimus- ja kehityskeskusta 11 maassa.

Nokia investoi tutkimus- ja kehitystyöhön viime vuonna yhteensä 4560 miljoonaa markkaa eli runsaat miljardi markkaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteessa Nokian liikevaihtoon tutkimus- ja kehitysmenot olivat viime vuonna 8,7 prosenttia eli hivenen pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Ollilan mukaan vahva tutkimus- ja kehityspanos on yksi Nokian kilpailukyvyn kulmakivistä. Tämä näkyi myös kolmannen sukupolven eurooppalaisen matkapuhelinstandardin valinnassa. Uusi verkkostandardi perustuu pitkälti Nokian ehdotuksiin, joten yhtiö on hyvässä asemassa kilpailussa lähivuosina avautuvista laajakaistaisen matkaviestinnän markkinoista. Ollila uskoo yhtiön lähivuosina kasvavan edelleen nopeasti ja kannattavasti.

Nokian myynti Suomeen oli viime vuonna 2 557 miljoonaa markkaa ja vienti Suomesta Ollilan mukaan 32 156 miljoonaa markkaa. Nokian viennin osuus oli arviolta noin 16 prosenttia koko Suomen viennistä.
(STT)


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja