Nokia jalostaa 1950-luvulla keksittyä "valetuntoaistia"

Matkapuhelinjätti Nokia on kehittänyt N900-älypuhelimeensa perustuvan prototyypin, jossa on keskitytty tuntoaistimuksen tuottamiseen puhelimen näyttöä pyyhkäisemällä. Puhelimen näytössä näkyvät kuvat olisi siis tekniikan avulla mahdollista tuntea niitä koskettaessa.

Nokian tutkija Piers Andrew esittelee, kuinka näytössä näkyville eri kuvakkeille voitaisiin tekniikan avulla antaa omanlainen kosketustuntuma. Myös esimerkiksi valokuviin voitaisiin yhdistää näytöllä erilaisilta tuntuvia pintoja.

Tuntemus tuotetaan sähköisesti

NewScientist sivustolla kerrotaan, että kehitteillä oleva tekniikka perustuu näytölle ohjattavan jännitteen vaihteluihin. Ihmisen ihon tuntohermoja voidaan nimittäin sähkövirran vaihtelujen avulla huijata vastaanottamaan tuntemuksia.

Andrewin mukaan kyseinen teknologia on tunnettu jo 1950-luvulta lähtien. Huonosti maadoitettua, vaihtuvajännitteistä pintaa pyyhkäistessä ihmiset saattoivat tuntea omituista karheutta, vaikka pinta oli täysin sileä.

Nokia vasta jatkojalostaa vuosikymmeniä vanhaa teknologiaa, eikä kehitys ole vielä niin pitkällä, että se esimerkiksi mahdollistaisi monikosketuksen.

- Ongelmana on ollut aina tuntemuksen kontrollointi, sillä ihon sähkönjohtavuus riippuu henkilöstä ja se lisäksi vaihtelee joka hetki, toteaa Ian Summers Exeterin yliopistosta.

Nokia ei ole ainoa yritys, joka pyrkii lisäämään kosketusnäyttöön tuntoaistia stimuloivia tekstuureita. Monet tutkijat ovat parhaillaan kokeilemassa samantapaisia ideoita. Mm. Toshiba on kehittämässä samaan tekniikkaan perustuvia näyttöjä Helsinkiläisen Senseg Oy:n kanssa.

Koska Nokian "tuntopuhelin" on markkinoilla?

Nokian tiedottajan Frederique Slezakin mukaan tavoitteena on yhdistää nyt kokeiluasteella oleva tutkimus Nokian tuleviin laitteisiin. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, milloin tämä voisi olla ajankohtaista. Tuntoaistiin perustuva käyttöliittymä on vasta lähinnä varhaisessa tutkimusvaiheessa.

Tuntoaistiin perustuvien käyttöliittymien asiantuntija Yon Visell montrealilaisesta McGillin Yliopistosta odottaa innolla kosketusnäytön uutta ulottuvuutta.

- Tuntoaistiin perustuva palaute on räikeimmin laiminlyöty ulottuvuus Applen iPhonen tai Ipadin kaltaisissa laitteissa. Laite kyllä tunnistaa, mitä me koskemme, mutta meille se ei välitä vastaavaa tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat