Mainos

Nokia ja Ericsson irtisanovat

Nokia ja Ericsson ovat tänään ilmoittaneet mittavista leikkauksista ja irtisanomisista.

Kännyköitä kaikkeen maailmaan

Nokia aikoo vähentää 300-400 työntekijää Networks Broadwork Systems -verkkoyksiköstään. Noin puolet irtisanomisista koskee Espoon ja Oulun yksiköitä. Loput irtisanomiset toteutetaan Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Nokian verkkoliiketoiminnan viestintäjohtaja Arja Suominen sanoo irtisanomisten syyksi laajakaistabisneksen kasvun hidastumisen ja Yhdysvaltain talouden heikentyneet näkymät. Yhtiö perusteluna leikkaukselle ovat myös tuotannon tehostaminen ja keskittyminen ydintoimintoihin. Suominen korostaa kuitenkin, että Nokia ei vielä ole irtisanonut ketään, vaan on vasta eilen aloittanut yt-neuvottelut henkilöstön kanssa.

Nokia yrittää löytää korvaavia töitä yhtiön sisältä tai auttaa työntekijöitä löytämään töitä muualta.

Oulussa odottava tunnelma

Oulun Peltolassa sijaitsevassa Nokia Networks Broadband Systems -yksikössä oli aamupäivällä odottava tunnelma henkilöstön vähentämisaikeiden tultua julki. Ylempien henkilöiden luottamusmies Lasse Laaninen kommentoi vielä hillitysti Nokian aikeita lopettaa Oulun yksikön toiminta.

-Tietenkin pyritään siihen, että ihmiset sijoitetaan täällä sisällä uusiin tehtäviin. Siitä lähdetään, Laaninen totesi. Laaninen sanoi, että tilanne oli tiistaina vielä aivan auki. Hänellä itsellään oli henkilöstön vähentämisestä suurin piirtein samat tiedot, mitä julkisuudessa kerrottiin.

Ericsson irtisanoo tuhansia työntekijöitään


Telejätti Ericsson taas tähtää 20 miljardin kruunun kustannussäästöihin ja lakkauttaa tuhansia työpaikkoja.

Ericssonin kommunikaattori

Ruotsissa työpaikkoja vähennetään reilut 2000 ja Britanniassa yli tuhat. Väkeä vähentämällä Ericsson aikoo säästää kustannuksia reilut kuusi miljardia markkaa.

Ericsson irtisanoo yhteensä 2100 työntekijää yhtiön Kumlan ja Linköpingin tehtailta Ruotsissa. Lisäksi Ericsson lopettaa matkapuhelinten tuotannon Britanniassa sijaitsevilla Carltonin ja Scunthorpen tehtailta. Tehtailta irtisanotaan 1200 työntekijää.

Ericsson antoi kaksi viikkoa sitten tulosvaroituksen, jonka mukaan yhtiö tekee alkuvuonna tappiollista tulosta.
Tulosvaroitusta perusteltiin Yhdysvaltain ja läntisen Euroopan talouskasvun hidastumisella.

Puhelinjätti Ericsson ilmoitti laajoista saneerauksista tänään, päivää ennen yhtiökokousta.

Järkytys Ruotsissa

Yhteensä 3300 työntekijän irtisanomiset tulivat järkytyksenä Ruotsissa, vaikka huonoja uutisia osattiin Ericssonilta odottaa.
-Lopputulos on tragedia, Itä-Götanmaan maaherra Björn Eriksson arvioi irtisanomisuutisen kuultuaan. Ericssonin työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan aamupäivällä vastalauseeksi irtisanomisille. Kumlan ja Linköpingin tehtaiden työntekijät saivat listat irtisanotuista tiistaiaamuna kello yhdeksän jälkeen, Metalliliiton järjestösihteeri Göran Eriksson kertoi.

Metalliliiton puheenjohtaja Göran Johnsson arvosteli Ericssonin johtoa. Hänen mielestään Ericssonin ongelmat eivät johdu yhtiön Ruotsin tehtaista. Ericsson oli viime vuonna maailman suurin matkapuhelinverkkojen valmistaja. Matkapuhelinten valmistajana se oli kolmas Nokian ja Motorolan jälkeen.

Sijoittajat tyytyväisiä

Sijoittajat ottivat sen sijaan Ericssonin irtisanomiset myönteisesti vastaan. Ericssonin kurssi humahti yli kahdeksan prosentin nousuun Tukholman pörssissä. Jotkut analyytikot pitivät kuitenkin irtisanomisia liian lievinä.
-Se on suhteellisen järkevä kustannusten leikkaus, joka ensi katsomalta näyttää hyvältä. Mutta se on vain yksi askel tilanteen ratkaisemiseksi, Morely Fund Managementin Jeff Curiington arvioi

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.