Mainos

Nokia hakee miljardituottoja mobiilisisällöistä

Nokia on julkistanut uuden musiikkipalvelun. Yhtiö myös kertoi ostavansa internetyhtiö Avvenun.

Nokia hakee miljardituottoja matkapuhelimella käytettävistä internetpalveluista.

Nokia alkaa houkutella kuluttajia mobiilipalvelujen pariin tarjoamalla musiikkia ladattavaksi ilmaiseksi. Yhtiö julkisti musiikkipalvelunsa tänään pääomamarkkina- ja asiakastapahtumassaan Amsterdamissa.

Ilmaista musiikkia voi ladata tietyllä Nokian puhelinmallilla vuoden ajan, eikä käyttöoikeudesta laskuteta määräajan päätyttyäkään. Musiikkipalvelun kappalevalikoima perustuu aluksi musiikkijätti Universal Musicin levyvalikoimiin. Nokia neuvottelee myös muiden levy-yhtiöiden mukaan tulemisesta palveluun.

Musiikkipalvelu antaa tuntumaa siitä, mihin Nokia on menossa. Laitevalmistaja pyrkii muuntautumaan palvelujätiksi panostamalla sovelluksiin ja ohjelmistoihin.

- Internetpalvelujen markkinan arvo on 100 miljardia euroa vuonna 2010. Me tavoittelemme miljardien eurojen tuottoja ajan myötä, linjasi toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Tungosta hunajapurkilla

Nokia ei ole asialla yksin. Musiikkipalveluissakin Apple on onnistunut jo aiemmin naittamaan yhteen laitteen ja sisällön eli iPod- ja iPhone-laitteet sekä iTunes-musiikkikauppansa.

Muut matkapuhelinvalmistajat eivät ole juuri mobiilipalvelujaan rummuttaneet, mutta Nokia lukee uusiin kilpailijoihinsa myös nettijätit Googlen ja Microsoftinkin.

- Kaikki alalla tavoittelevat samaa hunajapurkkia. Meillä on päänavaajan asema, sillä Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on 50 prosenttia, kuvaili Nokian multimediayksikön johtaja Anssi Vanjoki.

Investoinnit jatkuvat

Nokia on pitkälti ostanut tiensä mobiilipalveluihin, sillä se on tehnyt miljardeilla alan yrityskauppoja viimeisen vuoden aikana.

Tänään yhtiö julkisti tuoreimman ostoksensa Avvenu-yhtiön, joka on keskittynyt etäyhteyksiin matkapuhelimista henkilökohtaisiin tietokoneisiin. Samalla Nokia kertoi laajentavansa mobiilipalveluportaalinsa Oven myös off-line-käyttöön tietokoneilla.

Ensi vuonna laajemmin avattava Ovi -palvelu yhdistää Nokian musiikki-, kartta- ja pelipalvelut.

- Investoinnit, ne jatkuvat (...) Tulevaisuudessa otamme myös enemmän riskejä, vihjasi Kallasvuo.

Taustalla markkinamuutos

Laitevalmistajaa kannustaa uuteen suuntaan se, että maailma alkaa olla täynnä matkapuhelimia.

Nokia itsekin arvioi, että neljän miljardin matkapuhelinkäyttäjän raja rikkoutuu vuonna 2009, vuotta uskottua aikaisemmin. Siksi myös puhelinmarkkinoiden kasvun odotetaan hiipuvan kaksinumeroisista luvuista.

Silloin Nokiakaan ei voi porskuttaa kovin vahvasti myymällä halpoja puhelimia, vaan se joutuu varmistamaan kalliimpien laitteidensa houkuttelevuutta palveluilla.

- Meidän ydinbisneksenä pysyy laitevalmistus, palvelut tulevat sen päälle, muistutti Kallasvuo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.