Nokia ei olisi onnistunut ilman korkeakouluja

- Nykyinen vauras Suomi ei olisi niin vauras ilman korkeakoulupoliittisia päätöksiä 1960-luvulta lähtien. Suomalaisen kasvun edellytys on ollut hyvin koulutettu väestö. Nokia ei olisi koskaan onnistunut ilman teknillisiä korkeakouluja, Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin väitti SuomiAreenalla Porissa tänään.

Porin Puuvillapuistossa, Porin yliopistokeskuksen kupeessa, keskusteltiin vilkkaasti siitä, pärjääkö alue ilman korkeakouluopetusta.

Satakunnan ammattikorkeakoulun oy:n toimitusjohtajan Juha Kämärin mukaan yliopiston tai ammattikorkeakoulunn puuttuminen heijastuu alueeseen monin tavoin.

- Jos alueella ei ole korkeakoulutusta, alueen koulutustaso laskee. Myös sosiaalinen pääoma laskee eli esimerkiksi se, miten alueella verkostutaan. Pystymme tuottamaan uusia innovaatioita ja se heijastuu elinkeinorakenteeseen. Ei korkeakoulu takaa, että elinkeinoelämä voi hyvin, mutta se on edellytys, Kämäri totesi.

Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkonen muistutti, että Poriin on muutettu nimenomaan opiskelupaikkojen perässä. Hänen mukaansa Porin yliopistokeskuksesta valmistuneet ovat työllistyneet hyvin alueella.

Olkaa rehellisiä, korkeakouluja liikaa

Suomessa on 15 yliopistoa ja 25 ammattikorkeakoulua sekä lisäksi maanpuolustuskorkeakoulu, poliisikorkeakoulu ja Ålands högskolan. Tämän takia Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kehotti rehellisyyteen.

- Ikäluokat pienenevät, rahoitus vaikeutuu ja Aalto kerää kermat päältä. On oltava rehellinen, onko juuri tämä yksikkö tarpeellinen. Mutta on myös muistettava tämän hyötynäkökulman keskellä, että yliopiston ensimmäinen tehtävä on sivistys, ei kännyköiden syntyminen, Jokinen kommentoi.

Myös Rauman tuleva kaupunginjohtaja Kari Koski peräsi kuntapäättäjiltä rehellisyyttä.

- Tällaista määrää korkeakouluja ei voida pitää yllä, se on tunnustettava. On mietittävä myös laatua: matkalaukkuluentoja ei tarvita, Koski totesi.

Opiskelija, opiskelijakunta Sammakon hallituksen puheenjohtaja Sini Myllykoski oli tehnyt kyselyä, jonka mukaan useampikin Porissa nyt opiskeleva olisi jättänyt opiskelut kokonaan, jos niiden takia olisi pitänyt lähteä Porista Turkuun tai Helsinkiin.

- Mutta laadustakin opiskelijakunnassa on puhuttu paljon. Korkeakouluverkoston laadusta on pidettävä kiinni, opiskelija Myllykoski totesi.

Keskustelua säesti lähes taukoamatta löylyhöyryjen ääni. Etualalle oli kannettu kiuas, jota ei kuitenkaan lämmitetty, ääni tuli kaiuttimista.

Lue myös:

    Uusimmat