Mainos

Noin puolet pojista pelaa päivittäin tietokonepelejä

Peräti 45 prosenttia pojista ilmoittaa pelaavansa tietokonepelejä päivittäin. 68 prosenttia tytöistä ja 82 prosenttia pojista viettää vapaa-aikaansa tietokoneen ääressä vähintään viikoittain. Tietokoneilla chattaillaan, kirjoitetaan sähköposteja ja pelataan.

Tuore tutkimus vahvistaa tietokonepelien vievän yhä enemmän poikien vapaa-aikaa. Peräti 45 prosenttia pojista ilmoittaa pelaavansa tietokonepelejä päivittäin. Tytöt sen sijaan harrastavat monipuolisemmin, ja rockin soittamisestakin näyttää tulleen enempi tyttöjen juttu.

Nuorisotutkimusverkosto selvitti pohjalaisnuorten kulttuuriharrastuksia. Kyselyn mukaan 68 prosenttia tytöistä ja 82 prosenttia pojista viettää vapaa-aikaansa tietokoneen ääressä vähintään viikoittain. Tietokoneilla chattaillaan, kirjoitetaan sähköposteja ja pelataan.

Erot nuorten kulttuuriharrastuksissa näyttäisivät kasvaneen tyttöjen ja poikien välillä, kertoo tutkija, valtiotieteen tohtori Jaana Lähteenmaa Nuorisotutkimusverkostosta. Poikien keskittyessä yhä enemmän tietokonepeleihin tytöt harrastavat kulttuuria enemmän ja paljon monipuolisemmin.

Tytöt esimerkiksi soittavat ja laulavat selvästi enemmän kuin pojat. Ennen tytöt soittivat etupäässä klassista musiikkia ja pojat rockia. Nyt lähes kaikki soittamista harrastavat tytöt soittavat myös rockia. Tässä on tapahtunut suuri muutos parissakymmenessä vuodessa, huomauttaa Lähteenmaa.

Tanssi ja tuunaaminen kiinnostavat

Tyttöjä kiinnostaa kovasti myös tanssiminen. Lähes kolmasosa kyselyyn vastanneista tytöistä ilmoitti, että haluaisi harrastaa tanssia jos se vain olisi mahdollista. Läheskään kaikkien nuorten kotipaikkakunnalla ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia tanssiharrastukseen

Poikia puolestaan kiinnostaa tuunaaminen eli esineiden uudelleenkäsittely. Pojat tuunaavat lähinnä mopoja ja autoja.

Kuvataide- ja teatteriharrastus vetää puoleensa alle puolta pohjalaisnuorista. Niiden suosio on tutkijan mukaan pysynyt melko vakiona. Tytöistä kolmasosa ja pojista kymmenesosa piirtää tai maalaa aktiivisesti. Kuvataideharrastuksen uutena muotona nousi esiin kuvien käsittely tietokoneella. Peräti 60 prosenttia tytöistä ja pojista ilmoitti harrastavansa sitä joskus. Kyse on lähinnä omien tai kavereista otettujen kuvien muokkaamisesta.

Tutkimus kohdistui Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakuntien suomenkielisiin 9. luokkalaisiin. Kevättalvella tehtyyn kyselyyn vastasi noin 3 000 koululaista. Tutkimusta rahoitti Suomen Kulttuurirahasto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.