Noin 730 valovuoden päässä maasta sijaitsee toistaiseksi suurin löydetty kiviplaneetta – suurella planeetalla vallitsee hillitön kuumuus

Näyttääkö 1,8 miljardin pikselin huipputarkka kuva tutulta? Kyseessä kuitenkin aivan eri planeetta – tällaista on Marsin pinnalla! 1:05
Katso video: Huipputarkka kuva näyttää, millaista on Marsin pinnalla

Tähtitieteilijät ovat löytäneet ainutlaatuisen, oman aurinkokuntamme ulkopuolisen planeetan, uutisoi Tekniikka ja talous. Planeetta on saanut koodinimen TOI 849b.

Planeetta on kooltaan lähes Neptunuksen kokoinen, vaikka se on koostumukseltaan kiviplaneetta eli maankaltainen planeetta. Planeetta sijaitsee noin 730 valovuoden päässä maasta ja sen läpimitta planeettaamme nähden on noin 3,45-kertainen eli noin 44 000 kilometriä.

Tiheys lähes sama kuin Maan

Uuden löydöksen massa vastaa noin 39 Maan massaa. Suuren massan lisäksi planeetta on myös erittäin tiheä. Tiheys on lähes sama kuin Maan.

Tutkimuksen johtajana toiminut David Armstrong englantilaisesta Warwickin yliopistosta arvioi lehdistötiedotteessaan, että planeettaa voidaan tiheytensä perusteella pitää paljaaksi pyyhkiytyneen jättiläisplaneetan ytimenä.

Löydetty planeetta on myös erittäin kuuma. TOI 849b:n pintalämpötilaksi tutkijat ovat arvioineet 1500 celsiusastetta. 

Lue myös:

    Uusimmat