Noin 20 palomiestä suojelutöihin - tarve paljon suurempi

Suomen Palomiesliitto Spal ja sen kattojärjestö Suomen erityisteknisten liitto Seteli aikovat päästää 15-20 lakossa olevaa palomiestä suojelutöihin. KT:n mukaan tarve olisi satoja. Lakossa on eri arvioiden mukaan 2200 - 3000 palomiestä.

Suomen Palomiesliitto Spal ja sen kattojärjestö Suomen erityisteknisten liitto Seteli aikovat päästää 15-20 lakossa olevaa palomiestä suojelutöihin. Järjestöt ilmoittivat tänään antaneensa kolmelle lääkintäyksikölle luvan osallistua suojelutyöhön. Välttämättömimmissä hälytystehtävissä voidaan Spalin jäseniä käyttää pääkaupunkiseudulla Mediheli -helikopterin sekä yhden Helsingissä ja Tampereella tai Nokialla toimivan sairaankuljetusyksikön miehityksessä.

Setelin ja Spalin johtohenkilöt sekä liitoille konsulttiapua tarjoava Jorma Reini kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Setelin puheenjohtajan Heikki Santalan mukaan toimenpide on hyvän tahdon ele, jolla pyritään edistämään neuvotteluja viime torstaina alkaneen lakon sovittelemiseksi.

Myös Kuntatyönantajaa edustavan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n valtuuskunta kehotti maanantaina kuntia käynnistämään uudelleen neuvottelut suojelutyöstä lakkojärjestön edustajien kanssa. KT:n valtuuskunta piti myönteisenä Setelin sunnuntai-iltaista ilmoitusta, jonka mukaan Spalin jäsenet voivat halutessaan osallistua suojelutyöhön. Hyvän tahdon eleistä huolimatta jumiutuneessa neuvottelutilanteessa ei ole tapahtunut lähentymistä, eikä uusista neuvotteluista osapuolten kesken ole sovittu.

KT: suojelutyöhön tarvittaisiin satoja

Kunnallinen työmarkkinalaitos pitääkin suojelutyöhön päästettyjen palomiesten määrää riittämättömänä. KT:n mukaan lakkojärjestöjen tulee noudattaa virkariitalautakunnan päätöstä, jonka mukaan välttämättömimmät palo- ja pelastushälytykset on hoidettava.
-Käytännössä se merkitsisi koko maassa yhteensä useiden satojen Spalin jäsenten rajaamista työtaistelun ulkopuolelle, arvioi KT:n neuvottelupäällikkö Pentti Hakola.

Hakolan mukaan Setelin olisi jo ennen lakon alkua pitänyt rajata työtaistelun ulkopuolelle yhteiskunnalle tärkeät toiminnot. Seteli ei myöskään olisi saanut estää Spalin jäseniä tulemasta suojelutyöhön.
-Suojelutyöllä ei saisi kiristää, eikä ihmisten turvallisuudella tulisi keinotella, Hakola korostaa.

"Moraalista velvoitetta suojelutyöhön ei ole"

Lakkojärjestöt syyttivät lukkiutuneesta neuvottelutilanteesta kuntatyönantajaa, joka ei Santalan mukaan ole tehnyt esityksiä työriidan ratkaisemiseksi. Tilanteen vakavuuden pitäisi Santalan mukaan panna myös päättäjien kellot soimaan.
-Nyt leikitään vaarallisilla asioilla. Ei tässä mitään kokeilua enää tarvittaisi, Santala sanoi.

Santala painotti, että palomiehillä on samanlainen laissa säädetty oikeus lakkoilla kuin muillakin.
-Me voimme vain muistuttaa, että palomiehillä on täydellinen lakko-oikeus. Siitä seuraa, että työnseisauksessa olevilla palomiehillä ei ole minkäänlaista velvollisuutta suojelutöihin.
-Ei myöskään moraalista, Santala lisäsi.

Santala tyrmäsi vaihtoehdon, että kunnat neuvottelisivat Spalin ohitse sen yksittäisten jäsenten kanssa. Santalan mukaan Spal voi järjestönä silti jatkossakin neuvotella paikallisten palolaitosten kanssa mahdollisen suojelutyön järjestämisestä. Seteli ilmoitti peruvansa uhkauksen, jonka mukaan se aikoo jättää rikosilmoituksen lauantain vastaisena yönä Tapanilassa sattuneesta rivitalopalosta. Liiton mukaan paikalle tullutta lakossa olevaa palomiestä ei päästetty mukaan pelastustöihin. Tapahtumapaikalla olleet osapuolet sopivat tapauksen keskenään.

Lakkolaisten määrästä ei tarkkoja arvioita

Kunnallinen työmarkkinalaitos on arvioinut, että ainakin 35 kunnassa on selvää tarvetta suojelutyöhön. Tilanne on pahin suurimmissa kaupungeissa. Lakossa olevien palomiesten määrästä on erilaisia tietoja. Setelin mukaan lakossa on noin 3000 Spaliin kuuluvaa operatiivisissa tehtävissä toimivaa palomiestä. Kuntatyönantaja on arvioinut lakkolaisia olevan 2200-2600.

Eri tehtävissä toimivia palomiehiä kuuluu STTK:laisen Spalin lisäksi SAK:laiseen Kunta-alan ammattiliitto KTV:hen, STTK:laiseen kunnallisvirkamiesliitto KVL:ään sekä Kuntien tekniikan ja peruspalvelutehtävien neuvottelujärjestö KTN:ään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat