Mainos

Noin 170 lasta sairaalaan päiväkodista vuosittain – vieläkin useampi loukkaantuu lievemmin

Arviolta noin 170 lasta joutuu vuosittain sairaalahoitoon päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatusympäristöissä tapahtuneiden tapaturmien johdosta.

Kansallista lasten ja nuorten tapaturmienehkäisyohjelmaa koordinoiva THL:n kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti kertoo, että kattavaa tietoa päiväkodeissa tapahtuneista tapaturmista on hankala saada, sillä esimerkiksi terveyskeskuksissa hoidettujen lapsien potilastietoihin ei aina kirjata, missä tapaturma on sattunut.

– Sairaalan vuodeosastolle hoitoon joutuneista vakavammista tapaturmista tiedot yleensä kirjautuvat, mutta jos lapsi hoidetaan avohoidon puolella esimerkiksi terveyskeskuksen vastaanotolla, tietoja ei aina saada. Ne tapaukset ovat kuitenkin yleensä lievempiä.

Hoitoilmoitusrekisteriin perustuvaan THL:n tapaturmatietokantaan kirjattiin vuosina 2012-2014 keskimäärin 170 päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatusympäristöissä tapahtunutta, sairaalahoitoon johtanutta alle 7-vuotiaiden tapaturmaa vuosittain.

Edellisellä kolmen vuoden tarkastelujaksolla, vuosina 2010-2012, vastaavia tapauksia kirjattiin noin 140 vuosittain.   

Ei kuolemantapauksia viime vuosina

Suurin osa päiväkodeissa tapahtuneista tapaturmista on Korpilahden mukaan putoamisia ja kaatumisia. Vammat ovat yleensä pinnallisia ja lieviä ja ne hoidetaan tavallisimmin paikan päällä tai terveyskeskuksen vastaanotolla.

– Kaatumisesta tai putoamisesta saattaa olla seurauksena luuortopediaa vaativia vammoja. Lapsi saattaa pudota esimerkiksi leikkitelineestä. On myös törmäämisiä, mutta suurin osa on kuitenkin kaatumisia ja putoamisia.

Alle 7-vuotiaiden vammat ovat Korpilahden mukaan harvoin sellaisia, joilla on pitkäaikaisia seurauksia.

– Tietysti vammana voi tulla esimerkiksi aivotärähdys tai sitäkin vakavampi päävamma, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Harvoin varhaiskasvatusympäristön vammat ovat kuitenkaan sellaisia.

Kuolemantapauksiin johtaneita tapaturmia ei Korpilahden mukaan ole sattunut varhaiskasvatusympäristöissä viime vuosina ollenkaan.

– Ne ovat äärimmäisen harvinaisia myös kouluissa. Varhaiskasvatusympäristöistä ei ole viime vuosilta tiedossa yhtään tapausta. 

Päivähoitomaksut ovat puhuttaneet kansalaisia ja kansanedustajia kesän ja alkusyksyn aikana: 

2:03

3:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja