Mainos

Nobelistit kritisoivat Yhdysvaltoja ja varoittavat köyhyysongelmasta

Yli sata Nobel-palkittua on laatinut yhteisen julkilausuman, jossa arvostellaan Yhdysvaltain päätöstä jättäytyä Kioton ilmastosopimuksen ulkopuolelle ja rakentaa uusi ohjuspuolustusjärjestelmä.

Lisäksi julkilausumassa arvellaan, että maailmanrauhan suurin uhka tulevaisuudessa ei ole terrorismi, vaan "maailman vähäosaisten oikeutetut vaatimukset".

Julkilausuma on määrä varsinaisesti julkistaa maanantaina, jolloin Tukholmassa vietetään Nobel-palkintojen satavuotisjuhlaa. Paikalla on lähes 200 Nobel-palkittua, kun heitä on elossa kaikkiaan 225.

Sitten Yhdysvaltoihin tehtyjen terroristi-iskujen maailmassa on kasvanut huoli siitä, että muun muassa kehitysmaiden köyhyys voi aiheuttaa uusia konflikteja, jos ongelmiin ei puututa. Myös teollisuusmaat voivat joutua osallisiksi niihin.

Julkilausuma tehty jo ennen WTC-iskuja

Nobel-palkittujen julkilausuma oli luonnosteltu jo ennen syyskuun tapahtumia ja sitä seurannutta Afganistanin sotaa. Siinä todetaan myös, että ilmastonmuutoskin vaikeuttaa eniten jo ennestään köyhien alueiden asukkaita. Lausuman ovat allekirjoittaneet muun muassa Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama sekä Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov. Myös lukuisat yhdysvaltalaiset Nobel-palkitut ovat allekirjoittaneet lausuman.

Julkilausuma korostaa pitkän tähtäimen vastuullisuutta sekä tiukkoja toimia ilmastonmuutosta ja asevarustelua vastaan. -Teollistuneen maailman on aika ottaa vastuu siitä, että se on osa maailmanyhteisöä, vuonna 1986 kemian palkinnon saanut kanadalainen John Polanyi kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Tänään julkistettiin myös tieto, että New Yorkin viranomaiset ovat hyväksyneet suunnitelman Alfred Nobelin muistomerkin pystyttämisestä kaupunkiin. Ruotsalaisen Sievert Lindblomin teos pystytetään Theodore Roosevelt -puistoon lähelle Manhattanin Keskuspuistoa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.