Mainos

Nobelisti Krugman: Euro vaarassa romahtaa parissa päivässä

Paul Krugman, Nobelin muistopalkinnon taloustieteestä vuonna 2008 saanut taloustieteilijä, kirjoittaa The New York Timesin kolumnissaan euron olevan romahdusvaarassa tällä viikolla.

Rahamarkkinoiden sekasorto ei koske enää pelkästään pieniä talouksia kuten Kreikkaa tai Portugalia. Nyt viedään jo Espanjaa ja Italiaa. Markkinoiden epäilemät maat muodostavat jo kolmasosan koko euroalueen bruttokansantuotteesta, joten koko eurojärjestelmä on vaarassa, kirjoittaa Krugman.

Ongelmaa pahentaa, etteivät Euroopan johtajat suostu ymmärtämään vaaran luonnetta, puhumattakaan sen hoitamisesta tehokkaasti.

Krugmanin mielestä Euroopan johtajat kuvittelevat maanosan ongelmien johtuvan vain liiallisesta lainanotosta. Ongelmat ratkeavat johtajien mielestä menoleikkauksilla.

Tämä tarina toimii kuitenkin vain Kreikan kohdalla. Erityisesti Espanja ei sovi kuvioon ollenkaan, sillä ennen vuoden 2008 finanssikriisiä sen budjetti oli ylijäämäinen ja velanhoito moitteetonta. Vaikka asuntokuplan puhkeaminen iski Espanjaan pahasti, se on yhä maa, jolla on suhteellisen vähän velkaa. Tilastojen perusteella Espanjan tilannetta ei voi väittää pahemmaksi kuin Iso-Britannian vastaavaa, sanoo Krugman.

Itsensä toteuttava ennustus

Miksi Espanjan ja Italian taloudet sitten ovat ongelmissa? Krugmanin mielestä vastaus on, että on käynnissä talletuspako, joka koskee pikemminkin itse valtioita kuin niiden pankkeja.

Näin se toimii Krugmanin mukaan: jostain syystä sijoittajat pelkäävät, että jokin maa ajautuu maksukyvyttömyyteen. Tämä uskomus tekee heistä haluttomia ostamaan kyseisen maan velkakirjoja, ellei niistä tarjota korkeaa korkoa.

Koska valtio joutuu lainamaan rahaa korkeammalla korolla kuin ennen, sen taloudellinen tilanne heikkenee, mikä tekee velkojen maksamatta jättämisestä entistä todennäköisempää. Nyt ollaan noidankehässä. Luottamuskriisistä tulee itse itsensä toteuttava ennustus. Kun ollaan tässä pisteessä, kriisi leviää myös pankkeihin, sillä niillä on yleensä paljon valtioiden joukkovelkakirjoja.

Valtiot, joilla on oma valuutta, voivat kuitenkin estää tällaisen kehän syntymisen. Esimerkiksi Iso-Britanniassa Englannin keskuspankki voi puuttua kehitykseen ja ostaa valtion velkakirjoja äskettäin luodulla rahalla.

Tämä voi johtaa inflaatioon, mutta inflaatio on pienempi riski kuin valtioiden maksukyvyttömyys. Espanja ja Italia ovat kuitenkin kiinni eurossa. Niinpä itse itsensä toteuttavan kriisin vaara on todellinen, uskoo Krugman. Myös sijoittajat näyttäisivät olevan samaa mieltä, sillä Espanjan ja Italian velkojen korot ovat yli kaksi kertaa suuremmat kuin Britannian.

EKP:ltä odotetaan toimia

Krugmanin mielestä Euroopan keskuspankin (EKP) pitäisi nyt astua esiin ja unohtaa inflaatiosta huolehtiminen. EKP:n pitäisi ostaa Espanjan ja Italian velkakirjoja, minkä se aloittikin pari viikkoa sitten. EKP sai kuitenkin heti niskaansa valtavan määrän ryöpytystä "moralisteilta". Nyt markkinat ovat jälleen paniikissa.

EKP:n pitäisi myös myöntää keväisen koronnostopäätöksen olleen virhe ja laskea ohjauskorkoa nopealla aikataululla.

Krugman uskoo euron romahtavan päivien, ei viikkojen tai kuukausien sisällä, jos EKP ei tee jotain konkreettista ja pian.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.