Mainos

Nobelin rauhanpalkintoa juhlitaan kireissä tunnelmissa

Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan tänään Oslossa kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle.

Vankilassa yhdentoista vuoden tuomiota istuva Liu tai hänen perheensä edustajat eivät saa osallistua juhlallisuuksiin. Liu Xiaobota edustaa Nobel -juhlassa 50 ihmisoikeusaktivistia, joista yksi on EU-parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala.

Hautala sai kutsun palkinnon vastaanottajaksi Liu Xiaobon perheen toiveesta. Perheen edustaja kiitti Hautalaa muun muassa siitä, että hän ei ole työssään vaiennut Kiinan ihmisoikeustilanteesta Kiinan hallituksen painostuksesta huolimatta.

Kiina on monin tavoin protestoinut vankilassa istuvan Liun palkitsemista, ja vaatinut maailman maiden edustajia boikotoimaan Nobel-juhlaa. Kaikkiaan 18 maata, muun muassa Venäjä, Pakistan, Iran ja Serbia ovat ilmoittaneet jäävänsä pois palkintojuhlasta lojaalisuudesta Kiinaa kohtaan. Eilen illalla Serbian edustaja kuitenkin muutti mielensä ja päätti osallistua sittenkin tilaisuuteen.

Suomea juhlassa edustaa Suomen Oslon-suurlähettiläs Maimo Henriksson.

Liu tuomittiin viime vuoden joulukuussa vankeuteen, koska hän osallistui sananvapautta ja monipuoluevaaleja vaativan manifestin kirjoittamiseen Kiinassa. 54-vuotias kirjallisuuden professori ja kirjailija otti osaa jo vuoden 1989 mielenilmauksiin Tiananmenin aukiolla.

Nobelin rauhanpalkinnon juhlatilaisuus järjestetään Oslon kaupungintalolla. Nobelin rauhanpalkinnon suuruus on noin miljoona euroa. Muut Nobel-palkinnot jaetaan tänään Tukholmassa.

(MTV3-AFP)

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja