Mainos

Nobelin rauhanpalkinto Pohjois-Irlantiin

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty pohjoisirlantilaiselle katoliselle poliitikolle John Humelle ja hänen protestanttiselle kollegalleen David Trimblelle. Palkinto myönnettiin heidän työstään rauhansopimuksen solmimiseksi Pohjois-Irlannissa ja yrityksistään poliittisen ratkaistun löytämiseksi levottomaan maakuntaan, kertoi Norjan Nobel-komitea.

Hume johtaa Pohjois-Irlannin kansallismielistä katolista pääpuoluetta, sosiaalidemokraattista työväenpuoluetta, joka kannattaa Pohjois-Irlannin yhdistämistä Irlantiin. David Trimble johtaa puolestaan maakunnan protestanttista pääpuoluetta Ulsterin unionistipuoluetta, joka haluaa säilyttää Pohjois-Irlannin osana Britanniaa.

-John Hume on koko ajan ollut Pohjois-Irlannin johtajista selkein ja johdonmukaisin työssään rauhanomaisen ratkaisun puolesta, Nobel-komitea sanoi. Pitkänäperjantaina 1998 allekirjoitettu rauhansopimus heijastaa periaatteita, joiden takana hän on seisonut, Nobel-komitea sanoi perusteluissaan.

Trimblestä komitea sanoi:
-Pohjois-Irlannin perinteisesti hallitsevan puolueen johtajana David Trimble osoitti suurta poliittista rohkeutta suosittaessaan prosessin kriittisessä vaiheessa ratkaisuja, jotka johtivat rauhansopimukseen. Pohjois-Irlannin hallituksen johtajana hän on ottanut ensi askeleet rakentaakseen keskinäistä luottamusta, jolle pysyvän rauhan on perustuttava.

Hume piti ensi kommentissaan rauhanpalkintoa "valtavana" tukena rauhanprosessille ja tunnustuksena kaikille Pohjois-Irlannin ihmisille, kaikille puolueille ja Britannian ja Irlannin hallituksille. Trimble luonnehti palkintoa suureksi kunniaksi, mutta jatkoi toivovansa, ettei palkinto olisi ennenaikainen. Myös Trimble muistutti, että rauhaa ovat kaivanneet monet muutkin ihmiset. Hume ja Trimble jakavat 7,6 miljoonan Ruotsin kruunun suuruisen palkintosumman, jonka he ottavat vastaan Tukholmassa 10. joulukuuta.

Etukäteisarvailuissa palkinnon saajaksi oli esillä myös neuvotteluja johtanut kansainvälinen sovittelukomissio, johon kuuluvat puheenjohtajana amerikkalainen George Mitchell sekä valtioneuvos Harri Holkeri ja kanadalainen kenraali John de Chastelain. Holkerin mielestä Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin oikealle asialle ja oikeille ihmisille.
-Yllättävää oli ainoastaan se, että palkinto meni kerrankin ihan kohdalleen, Holkeri sanoi Norjan Nobel-komitean julkistettua palkinnon saajien nimet.

Rauhansopimus oli merkittävin mullistus maakunnassa sen jälkeen kun Irlannin saari jaettiin kahtia vuonna 1921. Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlanti pysyy Yhdistyneen kuningaskunnan osana, elleivät Pohjois-Irlannin ja Irlannin asukkaiden enemmistö äänestä yhdistymisen puolesta. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin edellisen kerran Pohjois-Irlantiin vuonna 1976. Silloin sen saivat Betty Williams ja Mairead Corrigan.
(STT-RB-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.