Mainos

Nobelin rauhanpalkinto Obamalle

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saa Nobelin rauhanpalkinnon uuden toivon luomisesta maailmanpolitiikkaan. Obama on pyrkinyt parantamaan Yhdysvaltain suhteita islamilaiseen maailmaan ja palauttamaan luottamusta Irakin sodan jälkeen.

Obama on puolustanut myös Iranin ydinohjelmakriisin ratkaisemista neuvottelemalla. Palkintoperusteluissa korostetaan lisäksi presidentin otteita ympäristönsuojelussa ja ydinaseiden riisunnassa.

Suuria sovinnon eleitä

Obamaa ei herätetty juhlimaan

Presidentti Obama sanoi tuntevansa olonsa nöyräksi, kun hän sai tiedon Nobelin rauhanpalkinnosta.

Tuoretta rauhannobelistia ei herätetty uniltaan, kun yllätystieto palkinnosta tuli julki. Tieto julkistettiin aamuviideltä Yhdysvaltain aikaa.

- Presidentin herättäminen keskellä yötä on asia, jota ei vain tehdä, perusteli Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland.

Tavallisesti voittaja saa tiedon palkinnosta tuntia ennen sen julkistamista. Komitea halusi olla tällä kertaa myös varma siitä, että tieto ei vuoda vahingossakaan.

Stubb: Erinomainen valinta

Ulkoministeri Alexander Stubb pitää Obaman valintaa erinomaisena. Stubb arvioi, että palkinto vahvistaa entisestään Obaman ja hänen hallintonsa uutta ulkopoliittista linjaa. Stubbin mukaan Obama on luonut kansainväliseen politiikkaan uuden, myönteisen ilmapiirin.

Stubb kertoo myös presidentti Tarja Halosen olevan erittäin iloinen Obaman palkitsemisesta. Stubbin mielestä suomalaisten kannalta on hienoa, että presidentti Martti Ahtisaaren jälkeen tunnustus menee Yhdysvaltain presidentille.

Palkinnon arvo on kymmenen miljoonaa Norjan kruunua. Se luovutetaan Obamalle 10. joulukuuta.

(MTV3 - STT)

PALKINNON JULKISTAMINEN ENGLANNIKSI JA NORJAKSI

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.