Mainos

Nobelin rauhanpalkinto maamiinakampanjalle

Vuoden 1997 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänään henkilömiinoja vastustavalle kansainväliselle liikkeelle (ICBL) ja sen amerikkalaiselle johtajalle Jody Williamsille.

Norjan Nobel-komitean perusteluissa sanottiin, että Williams ja ICBL ovat "panneet alulle henkilömiinoja koskevan laajan kiellon"
-Ottawa-prosessi on Williamsin ja ICBL:n merkittävän työn tulosta, sanoi komitean johtaja Francis Sejersted.

Palkinto paino useille maille

Norjan ulkoministerin Björn Tore Godalin mukaan palkinnon myöntäminen henkilömiinoja vastustavalle liikkeelle lisää painoa niiden maiden harteille, jotka eivät ole vielä allekirjoittaneet miinoja kieltävää sopimusta.
-Sillä on myönteinen merkitys Ottawa-kokoukselle joulukuussa, Godal sanoi.

Ottawassa allekirjoitetaan joulukuussa henkilömiinat kieltävä kansainvälinen sopimus, joka solmittiin viime kuussa Oslossa. Suomi oli Oslossa tarkkailijana. Suomi ei aio allekirjoittaa sopimusta.

Kambodzhassa uutinen otettiin ilolla vastaan

-Tämä oli yllättävä ja upea uutinen, sanoi Cambodian Mines Action Centren johtaja Sam Sotha. Hänen johtamansa keskus koordinoi Kambodzhan maaperään kätkettyjen miinojen raivaamista. Miinoja on laskettu olevan neljästä kuuteen miljoonaa. Joka 236. kambodzhalainen on joutunut amputoitavaksi miinojen takia. Avustusjärjestöjen mukaan maamiinojen takia kuolee tai vammautuu vieläkin jopa 300 ihmistä joka kuukausi.
(STT-NTB-MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.