Mainos

Nobelin rauhanpalkinto Liberiaan ja Jemeniin

Nobelin rauhanpalkinto on jaettu kolmelle naiselle.

Palkinnon saavat Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf ja hänen maannaisensa Leymah Gbowee. Kolmas palkinnon saaja on jemeniläinen Tawakkul Karman.

Johnson-Sirleaf on ensimmäinen demokraattisesti valittu naispresidentti Afrikassa. Gbowee on liberialainen rauhanaktivisti. Hän oli mukana järjestämässä rauhanliikettä, joka oli osallisena edellisen presidentin Charles Taylorin syrjäyttämiseen ja Liberian sisällissodan päättymiseen 2003.

Karman on naisten oikeuksia puolustava demokratia-aktivisti.

Nobel-komitean mukaan palkinnon saajat ovat väkivallattomasti taistelleet naisten turvallisuuden puolesta. He ovat myös olleet vaikuttamassa siihen, että naiset yleensä voisivat täysipainoisesti osallistua rauhan rakentamiseen.

"Emme voi saavuttaa demokratiaa ja kestävää rauhaa maailmassa, jos naisilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin miehillä vaikuttaa yhteiskunnan kaikilla tasoilla", Nobel-komitea linjasi.

Perusteluissa viitattiin myös lokakuussa 2000 hyväksyttyyn YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1325. Siinä alleviivataan tarvetta saada naiset tasa-arvoisiksi miesten kanssa osallistumaan rauhan prosesseihin ja rauhan työhön yleensäkin.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.